Târgu-Mureş: Portret /Maria Pol cântă de peste 20 de ani la nunţile mureşenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solista păstrează cântecul popular din zona natală, iar cel mai mare vis al său este finalizarea unui album care să conţină folclor autentic mureşean.

Maria Pol a iubit muzica populară de mică, de când le asculta cântând pe bătrânele din satul său natal şi emisiunile TV de profil. Talentul l-a moştenit din familie şi a simţit din copilărie că acesta este drumul pe care vrea să-l urmeze în viaţă.

„Am urcat pentru prima oară pe scenă în clasa I, la o serbare şcolară. Învăţătoarea mi-a remarcat talentul, aşa că eram mereu inclusă în programul artistic al oricărui eveniment, care avea loc în satele din comună“, mărturiseşte cântăreaţa.

N-a renunţat la pasiunea pentru muzică nici în timpul liceului, iar la 15 ani a hotărât să-şi aprofundeze studiile în domeniu, urmând Şcoala Populară de Artă la secţia canto.

„Am urmat patru ani de canto popular sub îndrumarea profesorului Vasile Conţiu, iar apoi am început să cânt alături de mai mulţi instrumentişti din oraş la nunţi şi petreceri private. Acolo am intrat pentru prima oară în contact cu publicul şi mi-am format un repertoriu solid“, spune Maria Pol.

Dragoste pentru folclor

În cei peste 20 de ani de carieră, mureşeanca a cântat la sute de nunţi şi petreceri. „Am cântat cu instrumentişti profesionişti la nunţi şi petreceri atât în Ardeal, Moldova, Banat cât şi în Maramureş şi în zona Oaşului. Repertoriul meu cuprinde piese din toate zonele ţării şi cânt cu plăcere atât sârbe olteneşti, cât şi bătute moldoveneşti. Cele mai de suflet rămân tot cântecele din Ardeal şi Banat“, spune artista.

 De 12 ani, ea este solista principală a Ansamblului Folcloric „Arieşana“ din Turda, dar colaborează cu toate ansamblurile mureşene. După mai multe albume lansate împreună cu ansalmblul clujean, Maria Pol a început înregistrăile pentru un album de folclor autentic din zona sa natală, pentru că visul său este să poată transmite mai departe cântecele învăţate din moşi strămoşi.

„Cu dansatorii şi instrumentiştii Ansamblului «Arieşana» am înregistrat două CD-uri şi două DVD-uri . Apoi am început înregistrările şi pentru propriul album de folclor din zona de câmpie a judeţului Mureş, pe care însă n-am apucat să-l finalizez, deoarece culegerea pieselor necesită mult timp petrecut pe teren, iar costurile de producţie sunt şi ele destul de mari“, spune solista.

Mureşeanca e mândră însă că a putut duce folclorul din zona sa şi peste hotare. „Am cântat românilor din Italia, Cehia, Republica Moldova şi Turcia şi am fost foarte surprinsă să văd cu câtă căldură ne aşteptau şi cât se bucurau să ne asculte“.  

Întrebări şi răspunsuri:

Cât de important este costumul popular pentru tine?

Eu iubesc foarte mult costumul popular din zona în care m-am născut şi îl port cu drag. Am mai multe costume adunate şi de la bătrânii din satele din jur, cu o vechime de câteva zeci de ani, pe care le port şi la nunţi şi petreceri, dar şi la festivalurile de folclor. Mi-ar plăcea mult să-mi îmbogăţesc acestă colecţie.

Ce părere ai despre nunţile la care se foloseşte calculatorul?

Din păcate, criza economică îşi spune cuvântul şi în acest domeniu. Un solist popular prezent la o nuntă va crea însă o atmosferă apare, iar nunta este un eveniment unic, de aceea mulţi miri ne solicită în continuare. În ultima vreme, în domeniu au rămas cei mai buni solişti şi cei mai buni instrumentişti, iar valoarea va fi mereu apreciată.

Ce-i place:
„Îmi place să călătoresc, să văd locuri interesante şi să cunosc oameni noi. Apreciez sinceritatea, omenia şi respectul faţă de cei din jur. Îmi place să gătesc, să-mi petrec cât mai mult timp cu fetiţa mea. Apreciez oamenii care îşi respectă cuvântul dat.“

Ce nu-i place: „Nu-mi place minciuna şi nu apreciez oamenii cu două feţe. Nu-mi place bârfa, nu-mi plac oamenii trişti. Nu-mi place lipsa de seriozitate în orice domeniu.“

Profil:
Data naşterii: 6  martie 1974 în satul Moişa, judeţul Mureş
Studii: Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative- Universitatea „Spiru Haret“
Master în Managementul Administraţiei Publice- Universitatea Petrol şi Gaze Ploieşti
Şcoala Populară de Artă, secţia canto
Familie: o fetiţă

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite