Târgu-Mureş: Portret/ Iulia Sara ştie drumul spre o carieră de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulia Sara conduce singurul Centru pentru Carieră din Târgu-Mureş, un loc unde mureşenii pot obţine consiliere în ceea ce privişte dezvoltarea pe plan profesional. Centrul se adresează atât celor care au un loc de muncă, cât şi tinerilor aflaţi la început de carieră.

Iulia Sara se poate număra printre cei care vin cu plăcere la locul de muncă. Mulţumirea sa este dată de faptul că reuşeşte să facă zilnic ceea ce-i place, adică să lucreze cu oamenii. Până să ajungă însă aici, Iulia Sara a activat nouă ani de zile într-un domeniul care nu i se potrivea sută la sută.

Sunt cazul tipic de reorientare profesională. Am dat admitere la un liceu cu profil IT, pentru că la ora respectivă informatica era la modă. Am urmat şi facultatea în domeniu, apoi am ajuns să lucrez ca şi programator la o firmă de software din Târgu-Mureş”, spune Iulia Sara.

Un nou drum

În cadrul firmei respective, Iulia şi-a dat seama că e atrasă din ce în ce mai mult de activităţile care implică o relaţie directă cu oamenii. „Mi s-a dat şansa să recrutez echipa care urma să muncească într-un nou departement din cadrul firmei. Chiar dacă nu ştiam atunci ce presupune recrutarea de personal, mi-am dat seama că e un domeniu interesant şi am început să-l studiez mai aprofundat. În 2001 nu prea exista pe piaţă Deaprtamentul de Resurse Umane, aşa că am învăţat singură multe lucruri, câutând documente în cărţi şi pe Internet”, mărturiseşte Iulia Sara.

Simţindu-se din ce în ce mai atrasă de acest domeniu, Iulia a decis să urmeze un master în Consiliere în Carieră, după o metodă americană. „Simţind că aceste este cu adevărat drumul meu în viaţă, am renunţat la munca în domeniul IT şi mi-am înfinţat propria firmă de consultanţă în carieră. Din 2009, am transferat activitatea firmei într-un ONG, formând primul Centrul pentru Carieră din oraş”, mărturiseşte Iulia.

Consilierea în carieră

Chiar dacă această consiliere în carieră e un domeniu relativ nou pe piaţă, mureşenii încep să-i descopere importanţa. „Noi nu dăm sfaturi clienţilor ci îi ghidăm printr-un proces bine structurat, în aşa fel încât să îşi găsească propriile răspunsuri legate de activitatea profesională. În general, oamenii nu ştiu ce pot şi ce vor să facă în carieră. În cadrul şedinţelor de consiliere, noi îi facem să-şi descopere abilităţile. De asemenea, îi ajutăm şi pe cei care au probleme la serviciu cu colegii sau cu şefii, sau pe tinerii aflaţi la sfârşit de liceu, care nu ştiu ce domeniu să studieze mai departe”, spune Iulia Sara.

Potrivit acesteia, personele consiliate în carieră ajung să aibă încredere în sine, să caute informaţii despre ceea ce vor să facă, să-şi clarifice aptitudinele şi să fie conştienţi de ele. Centrul vine acum şi cu programe de dezvoltare în carieră pentru companii, deoarece acestea sunt din ce în ce mai conştiente de importanţa angajaţilor pe care îi au.

Întrebări şi răspunsuri:


Aţi consiliat persoane care şi-au schimbat pe parcurs cariera?
Da, am avut şi cazuri în care, după pocesul de consiliere, unii şi-au dat seama că se potrivesc mai bine într-un alt domeniu şi au început să se îndrepte încet spre acela. E clar că în perioada asta nu trebuie să renunţi uşor la un loc de muncă, dar ideea e să nu te complaci ci să cauţi mereu şi altceva, care poate te-ar atrage mai mult.

Aveţi programe şi pentru tineri?

Da, oraganizăm ateliere pentru studenţi, în care tinerii pot afla cum să-şi caute un loc de muncă potrivit, dar pot găsi şi răspunsuri la întrebările care-i frământă legate de cariera profesională.

Ce-i place:
 
Îmi place să dansez, să lucrez cu oameni competenţi şi responsabili. Îmi place ca tot ceea ce fac să se bazeze pe relaţia umană. Îmi place să-mi intre soarele în ochi. Mă bucur să văd oameni care gândesc pentru sine. Mă fascinează potenţialul uman.

Ce nu-i place:

Nu-mi place ignoranţa, minciuna, prostia şi falsitatea cu care oamenii încearcă să pară altceva de cât sunt sau să obţina anumite beneficii. Nu-mi place că nu-mi accord destul timp pentru persoanele importante din viaţa mea. Nu-mi place lipsa de transparenţă la oameni şi la sistemele din România.

Profil:

Data naşterii: 23 mai 1978 la Bistriţa
Studii: Universitatea „Petru Maior”, Facultatea de Matematică-Infomratică
Master în Mangement şi Consiliere in Carieră
Profesie: consilier în carieră şi formator de formatori
Stare civila: căsătorită
 

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite