Târgu-Mureş:Portret-Fulop Laszlo s-a mutat la Viena pentru a fi aproape de echipa de suflet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanul trăieşte de 6 ani la Viena, unde a ajuns pentru a putea să îşi susţină echipa de fotbal favorită, FK Austria. Fotbalul naşte pasiuni arzătoare care ţin o viaţă întreagă şi în interesul cărora microbiştii sunt dispuşi să facă sacrificii enorme. Povestea lui Fulop Laszlo surprinde prin faptul că echipa de suflet a acestuia este cel puţin neobişnuită.

Într-o zi am primit de la un vecin nişte vederi din Viena, iar una dintre ele era cu fotbal, prezenta derby-ul dintre Rapid şi Austria. Acela a fost primul meu contact cu fotbalul austriac. Îmi plăcea culoarea mov, astfel că am ales să ţin cu Austria. A fost o decizie de copil, dar care mi-a afectat întregul parcurs al vieţii”, îşi aminteşte cu nostalgie mureşeanul. După Revoluţie, când informaţiile erau mult mai accesibile, Laci a început să afle detalii despre istoria Austriei şi a trimis scrisori către clubul devenit o obsesie. „Am primit un fular şi o minge cu semnăturile jucătorilor, în 1992. A fost cel mai fericit moment din viaţa mea, nu o să uit niciodată bucuria primului fular alb-violet”, spune Laci, dovedind astfel cât de adâncă devenise pasiunea pentru clubul vienez.

Emoţia primului meci

În 1994, suporterul şi-a îndeplinit un vis: a urmărit la televizor primul meci al favoriţilor. „Nu prea aveau ai mei bani, dar au cedat la insistenţele mele şi au cumpărat o antenă parabolică. Astfel am avut posibilitatea, după 7 ani de aşteptare, să văd primul meci al Violeţilor, în deplasare cu Sturm Graz, câştigat cu 2-0. Am răguşit după goluri, a fost minunat. Atunci mi-am dat seama că trebuie să ajung acolo, în Austria”, mărturiseşte bărbatul. Familia i-a fost alături întotdeauna, chiar dacă pasiunea lui a depăşit uneori graniţele normalului. „Imediat după terminarea liceului am început să lucrez ca ospătar la restaurantele din oraş şi mi-am ajutat părinţii cu bani. În condiţiile astea, nu au avut ce să-mi reproşeze şi chiar m-au susţinut. După mai multe încercări, în 2004 am ajuns în Viena şi după doi ani sărbătoream primul meu titlu violet pe Horr Stadion”, declară Laci.

Familia e „violetă”

Nu i-a fost uşor să plece într-o ţară străină şi să lase totul în urmă, dar, spune el, a meritat. Lucrează ca ospătar şi poartă mereu o vestă şi o cravată în culorile clubului drag. „Aici mi-am întemeiat o familie şi astfel am primit cetăţenie austriacă. Luanna, soţia mea, e şi ea „violetă”, iar Johan, băiatul meu de 4 ani, va deveni în scurt timp însoţitorul meu pe stadion. Am peste 200 de meciuri la activ şi nu mă mai satur. Mi-am îndeplinit un vis, pot spune că sunt un om împlinit”, afirmă Fulop Laszlo.


Profil

Născut
23 martie 1977, la Târgu-Mureş

Educaţie
Liceul de Chimie din Târgu-Mureş

Activitate
Ospătar

Stare civilă
Căsătorit, un copil


Ce-i place
„Sunt un om plin de viaţă şi îmi place să am în jurul meu oameni care ştiu să se bucure de fiecare clipă. Îmi place să mă uit la filme, să ascult muzică, să ies cu prietenii la o bere şi apreciez enorm fiecare moment alături de soţia şi băiatul meu”, spune Laci.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii trişti. Nu am fost niciodată un om bogat, mereu am avut greutăţi, ca oricine, dar am trecut peste şi am avut puterea să mă bucur cu adevărat de lucrurile mărunte. Cred că lumea a uitat să facă asta şi e păcat”, recunoaşte bărbatul.

Întrebări şi răspunsuri


Cât de mari sunt diferenţele dintre Austria şi România?

F.L.: Mai întâi de toate, ambele ţări sunt frumoase în felul lor. Evident, lumea de aici e mult mai înstărită şi mai educată, iar acest lucru reiese din felul în care arată străzile, trotuarele. Problemele de aici sunt altele decât în România. Aici, austriecii sunt afectaţi de imigranţii din Orient, care, spun austriecii, afectează bunul mers al ţării.

Are Austria Viena şanse la titlu?
F.L.: Sezonul acesta e compromis, din păcate. Suntem la 9 puncte de Salzburg, care este o forţă. Dar e bine că ne aflăm mereu în plutonul fruntaş.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite