Târgu-Mureş:Portret-Csibi Attila visează să cerceteze apele Oceanului Indian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Csibi Attila
Csibi Attila

Mureşeanul a fost dintotdeauna pasionat de ape, iar de câţiva ani practică scufundările de agrement în râuri şi lacuri. Universul ascuns al apelor a reprezentat mereu o sursă de inspiraţie pentru scriitorii cărţilor de aventuri şi un adevărat ţel pentru cercetătorii dornici să descopere lucruri noi.

Csibi Attila este, aparent, un mureşean ca oricare altul. Cu toate acestea, pasiunea pentru ape şi-a dezvoltat-o de mic, iar acest lucru îl diferenţiază de restul. „Când eram mic, am învăţat de unul singur să înot şi mergeam cu familia la fostul ştrand 1 Mai, unde m-am obişnuit să înot aproape de fundul apei. Îmi amintesc cât de mult îmi plăcea să văd prin apa curată oamenii care înotau la suprafaţă. Parcă zburau”, povesteşte bărbatul. După terminarea liceului, acesta a început să studieze pe cont propriu modalităţi prin care ar putea deveni scafandru. Chiar dacă timpul nu i-a permis niciodată să efectueze un curs specializat în ţară, din cauza serviciului, concediile şi le-a petrecut în locuri exotice. Acolo, el a putut participa la scufundări de agrement în apele limpezi ale mării. „Am fost în Spania de cinci ori, în apropiere de Ibiza, iar acolo am făcut prima mea scufundare şi explorare cu echipament profesionist. Ghidul grupului din care făceam parte şi la care m-am întors în fiecare an, a fost încântat de modul în care înotam şi mi-a oferit an de an câte o bucată de echipament. Mai întâi un combinezon, apoi un vizor, până când puteam spune că am un echipament de scufundare aproape complet”, afirmă mureşeanul.

Atras de relieful subacvatic

Nu există vară  în care să nu petreacă una sau chiar două săptămâni sub apă. „Lumea subacvatică e pur şi simplu minunată. Vietăţile te acceptă şi devii una cu apa, e ca o societate nemaiîntâlnită, extraterestră, dar paşnică. Am trăit senzaţii unice sub apă, astfel că e şi normal să nu pot „scăpa” de această pasiune”, recunoaşte Atti. Soţia, Eva, l-a susţinut mereu şi chiar a fost cucerită de modul în care iubitul ei îi descria relieful subacvatic.

Excursie în Maldive

Împreună, cei doi plănuiesc o excursie în Insulele Maldive, perla Oceanului Indian, deoarece acesta e cel mai mare vis al mureşeanului: să exploreze universul acvatic din zona respectivă. „E un paradis pe Pământ. Am citit tot ce trebuia să citesc, am ajuns să cunosc toate speciile de peşti exotici cunoscuţi, mi-am achiziţionat un echipament complet nou, abia aştept ă îmi îndeplinesc visul! Va fi o experienţă pe care nu o voi uita niciodată şi care cu siguranţă îmi va maturiza pasiunea pentru scufundările de agrement”, declară Attila Csibi.

Profil

Născut

23 noiembrie 1979, la Târgu-Mureş

Activitate

Reprezentant de vânzări

Educaţie

Grupul Şcolar Electromureş

Stare civilă

Căsătorit, un copil

Ce-i place

„Îmi place ca în timpul liber să petrec timp alături de soţia mea şi să ieşim la plimbare cu băieţelul nostru. Familia este un element important al existenţei noastre, pentru că un om poate spune că a reuşit în viaţă atunci când şi-a întemeiat o familie”, spune Atti.

Ce nu-i place

„Nu suport oamenii care nu se ţin de cuvânt. Mă deranjează mizeria de pe stradă şi nu înţeleg de ce oamenii sunt atît de prost crescuţi încât preferă să arunce gunoaiele pe jos, decât în coşurile care sunt la câţiva metri distanţă”, afirmă bărbatul.

Întrebări şi răspunsuri

Cât aţi investit în echipament până în prezent?

A.C.: Ştiţi cum se spune, dacă un lucru e făcut cu pasiune, banii nu mai contează. Dacă  ar trebui să fac un calcul, cred că aproape două mii de euro am cheltuit în toţi anii aceştia. Dar nu regret absolut nimic din acest aspect, al banilor.

Ce le recomandaţi celor care ar încerca să practice scufundările?

A.C.: Aş vrea să  fie siguri că îi aşteaptă o experienţă de neuitat, dar extrem de dificilă. Trebuie ca ei să aibe o condiţie fizică peste medie, ca să reziste presiunii şi să poată explora adâncurile apelor în care fac scufundările.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite