Târgu-Mureş:Portret-Cristi Jakab, de la orele de sport la marea performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Jakab - FOTO RADU ROŞCA
Cristi Jakab - FOTO RADU ROŞCA

Mureşeanul a început să practice baschetul în şcoală şi de aproape 10 ani joacă la un nivel profesionist în oraşul nostru. Povestea lui Cristi e legată  de practicarea baschetului, fapt născut din pasiune pentru sport.

„Am început să joc baschet la vârsta de 15 ani, la orele de sport, la Liceul Forestier din Sovata, unde îl aveam profesor pe Weiss Gheorghe. Mi-a plăcut foarte mult şi împreună cu mai mulţi prieteni am înfiinţat o echipă de amatori cu care ne-am înscris în campionatul orăşenesc din Odorheiul Secuiesc. Timp de doi ani am participat la această competiţie, iar valoarea noastră a fost remarcată de echipele din Mureş, aşa că am fost înscrişi în campionatul judeţean Mureş”, povesteşte sportivul.

În 2000, a avut parte de cea mai importantă provocare a carierei: transferul la Herlitz Mobex Târgu-Mureş. „Totul s-a petrecut atât de repede încât în câteva zile m-am trezit în cantonament cu echipa mare la Poiana Braşov. Pentru mine era o cursă rapidă de acumulare de cunoştinţe de bază din baschet pe care nu am apucat să le însuşesc, neavând ocazia unui juniorat. Pe atunci totul era diferit, aveam colegi doar jucători români, se juca la un alt nivel, dar şi atunci baschetul era tratat cu seriozitate”, îşi aminteşte mureşeanul.

Primul meci, primele emoţii

Cristi a intrat rapid în „pâine” şi a devenit o piesă de bază în angrenajul formaţiei mureşene. „Am jucat primul meci oficial împotriva echipei Dinamo Bucureşti. Erau campionii la vremea respectivă, aşa că aveam toate motivele să am emoţii mai mari decât de obicei. Am marcat şi primul meu punct într-un meci oficial, de la linia de aruncări libere”, afirmă Jakab. Evoluţiile constant bune pe terenul de baschet l-au propulsat pe mureşean la echipa naţională a României, performanţă de care acesta este foarte mândru.

„Am fost convocat de 2 ori la echipa naţională de baschet a României. Am învăţat disciplina, rigoarea şi măreţia baschetului de la consacratul antrenor Liviu Călin. Să fii în elita baschetului românesc nu poate decât să te motiveze să munceşti tot mai mult şi mai mult. Este una dintre realizările care m-au ambiţionat şi mai mult în tot ceea ce fac”, spune Cristi.

Nu poate trăi fără  baschet

Dacă pe plan personal lucrurile sunt simple, întrucât acesta s-a căsătorit anul acesta şi e normal ca viaţa să îţi urmeze cursul firesc, pe plan profesional un lucru este cert: baschetul va rămâne întotdeauna în top. „Vreau să joc baschet cât mai mult. Acesta este singurul meu plan deocamdată. Şi după ce nu voi mai juca, voi face în aşa fel încât să stau tot aproape de baschet”, declară Jakab Cristian.

Născut

8 noiembrie 1981, Sîngeorgiu de Pădure

Activitatea profesională

Sportiv la BC Mureş

Educaţie

Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, în prezent masterand la aceeaşi facultate

Starea civilă

Căsătorit 

Ce-i place

„Îmi place foarte mult Crăciunul pentru că este o sărbătoare care aduce cu adevărat magie în sufletele oamenilor şi în case. Crăciunul este sărbătoarea familiei şi întototdeauna mă bucur de el, la fel cum cum făceam şi în anii copilăriei”, recunoaşte sportivul.

Ce nu-i place

„Nu-mi place că ritmul vieţii a crescut şi, din păcate, suntem din ce în ce mai ocupaţi. Oamenii nu mai apreciază timpul liber pe care îl au pentru a acorda atenţie lucrurilor care conbsideră ei că sunt importante în viaţă”, e de părere mureşeanul.
 

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt şansele lui Baschet Club Mureş pentru o calificare în play-off?

C.J.: Avem o echipă nouă, am început să ne închegăm, însă cu toate acestea este destul de greu. Campionatul s-a mărit la 16 echipe, iar concurenţa este mai mare pentru că fiecare visează la play-off. Dar şansele noastre de accedere în această fază a competiţiei există şi sunt cât se poate de realiste.

Ce aşteptări ai de la publicul mureşean pentru meciurile care vin? 
C.J.: Îmi doresc ca suporterii noştri să susţină echipa necondiţionat, chiar dacă nu tot timpul obţinem rezultatele pe care ni le dorim. 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite