Târgu-Mureş: Portret/ Brînduşa Gorea, pledează pentru mediere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanca a pus bazele primului curs de mediere pentru studenţii la Drept din România, pe care îl predă în continuare la Universitatea „Dimitrie Cantemir”. Pe lângă activitatea de cadru didactic, Brînduşa Gorea este şi avocat şi preşedintele unei asociaţii culturale.

Brînduşa Gorea şi-a început activitatea didactică după absolvirea Facultăţii de Drept a Universităţii „Dimitrei Cantemir”, iar munca cu studenţii i-a adus cele mai mari satisfacţii profesionale.

„Am absolvit ca şefă de promoţie şi mi s-a propus să rămân ca preparator în cadrul Universităţii. Am acceptat cu plăcere, iar în pralel am intrat în Barou şi mi-am început şi cariera de avocat. A fost minunat pentru că am putut vorbi studenţilor din experienţa practică şi n-am pierdut contactul nici cu ultimele noutăţi din comunitatea stiintifica”, spune Brînduşa Gorea.

Mediatoarea conflictelor

Din 2007, mureşeanca a devenit mediator, după ce în anul anterior absolvise un curs organizat de Ambasada americană la Craiova. „M-a fascinat medierea ca modalitate de soluţionare a conflictelor, pentru că suntem deficitari la capitolul acesta. Noi românii suntem o societate de reclamagii, noi nu ştim cum să reacţionăm la conflicte, iar în cel mai bun caz apelă la Instanţă, dar de cel mai multe ori la pumni. Cea mai civilizată soluţie ar fi  discuţia cu cel cu un care ai un conflict, asistată de un profesionist. Conflictele se pot rezolva foarte uşor prin discuţii”, menţionează mureşeanca.

Conştientizând importanţa medierii, Bîrnduşa Gorea a decis să predea această materie şi studenţilor la Drept.  „Din 2008 am început să predau medierea, după ce am elaborat primul curs pentru mediere din ţară adresat studenţilor la Drept. Studenţilor le predau această materie prin jocuri practice, îi pun în situaţii similare cu cele întâlnite în realitate. Medierea are la bază comunicarea interumană. Din păcate suntem o societate îndurerată de sărăcie şi non valori. Am trecut prin comunism şi ne-am pierdut valorile, iar oamenii nu mai au după ce să se ghideze. Medierea ne-ar însănătoşi ca societate, pentru că am începe să comunicăm, să avem încredere unii în ceilalţi”, spune mureşeanca.

Respect pentru valorile culturale

Ideea de a pune bazele Asociaţiei culturale „Amphion” a venit de la ideea de a promova tinerii artişti cu potenţial, care ar aduce cinste oraşului. „Am înfiinţat Asociaţia în 2006, iar scopul era promovarea actului cultural autentic şi a tinerilor artişti cu potenţial, care trebuie făcuţi vizibili. Cu timpul au apărut şi voluntarii, iar acum ei sunt cei care organizează evenimentele. Anul acesta vrem să continuăm Seminarul de Mediere, ajuns la ediţia a III-a, care anul acesta va avea ca temă medierea confictelor familiale. De asemenea, vom organiza şi cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Voluntariatului, mai ales că anul acesta este dedicat voluntarilor”, a precizat Brînduşa Gorea.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum e munca cu studenţii?

Munca cu studenţii e fascinantă. Mă întreb de ce se spune că tinerii din ziua de azi sunt neserioşi şi nu pun preş pe şcoală, când eu în fiecare grupă găsesc câte zece studenţi fantastic de buni, nu doar isteţi ci şi bine crescuţi şi creativi. Daca firmele ar accorda nişte burse de studiu acestor studenţi şi apoi i-ar şi angaja ar avea numai de câştigat, pentru că şi studentul s-ar simţi apreciat, iar firma ar avea personal calificat.

Ce ati schimba la sistemul legislativ din România?

În primul rând limbajul. L-aş face mult mai accesibil pentru omul de rînd. În privinţa sistemului legislativ aş reduce numărul reglementărilor. De asemenea, i-aş da judecătorului mao multă putere de apreciere personală în deciziile pe care le ia, pentri că în România legea nu reflectă neapărat dreptatea, iar uneori judecătorul simte că decizia luată nu e normală, dar e bazată pe lege, pe care e obligat s-o aplice.

Ce-i place: Îmi plac oamenii. Îmi place natura în orice anotimp. Îmi place să-mi petrec timpul cu familia şi prietenii mei. Iubesc muzica şi arta în general. Îmi place să fiu dascăl. Mi-ar plăcea să am mai mult timp liber. Îmi place să călătoresc, dar îmi place mult şi  oraşul în care trăiesc.

Ce nu-i place: Nu-mi place să vorbesc la telefon. Nu-mi plac oamenii certăreţi, lipsiţi de onestitate. Nu-mi plac oamenii cu doua feţe. Nu-mi place lispa de educaţie, lipsa de respect faţă de ceilalţi. Nu-mi place bădărania, pseudo cultura, muzica proastă şi filmele de mâna a doua.

Profil:

Data naşterii: 23 noiembrie 1972 la Târgu-Mureş
Studii: Universitatea „Dimitrei Cantemir”, Facultatea de Drept
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, doctor în Filosofie
Profesie: lector univ. dr.la Universitatea  „Dimitrei Cantemir”, avocat, mediator, preşedintele Asociaţiei „Amphion”
Stare civilă: căsătorită

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads


 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite