Târgu-Mureş:Portret-Bogdan Ulican nu ar putea trăi fără muzica rap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scratch trăieşte pentru rap
Scratch trăieşte pentru rap

Mureşeanul iubeşte hiphop-ul şi vrea să transmită mesaje sociale prin intermediul muzicii rap unui număr cât mai mare de persoane. Bogdan a ascultat primele piese de rap în urmă cu 8 ani, datorită unui prieten.

„Am primit de la el cd-uri cu piesele celor de la BUG Mafia şi La Familia şi mi-au plăcut foarte mult. Mesajele cu o puternică tentă socială, sunetul, ritmul, toate acestea m-au atras către hiphop încă din primul moment. Am simţit încă de atunci, deşi eram un copil, că asta vreau să fac în viaţă”, povesteşte băiatul. Au urmat ani întregi cu zeci de ore petrecute ascultând muzică rap, astfel că primele versuri scrise pe foaie au venit ca o urmare logică. La 14 ani, Bogdan a compus prima melodie rap, cu un mesaj împotriva sistemului social. La 15 ani, băiatul a fost invitat să cânte în Bastionul Cetăţii Medievale, în cadrul unui concert cu artişti de rap locali. „Aveam emoţii foarte mari, dar am trecut peste ele şi în final am fost mulţumit de felul în care am prestat. Îmi place să mă aflu pe scenă şi să simt că publicul e conectat la ceea ce transmit prin intermediul versurilor mele. Pentru un rapper, acest lucru contează foarte mult”, spune tânărul.

Face carieră cu Ferinus Narro

Din vara lui 2008, Bogdan, cunoscut ca MC Scratch, face parte din trupa Ferinus Narro ( „exprimare bestială” în latină n.r.), alături de MC Faust şi DJ Necs. Anul trecut, băieţii au lansat primul album, numit „Exerciţii şi studii”, iar în lunile ce vin vor lansa cel de-al doilea produs duscografic, intitulat „Amprente Lirice”, alături de Denis. „Ne propunem să deschidem ochii oamenilor cu privire la adevăratele probleme cu care se confruntă. Personal, aş vrea să schimb mentalitatea celor din jur şi să îi determin să preţuiască mai mult lucrurile care contează cu adevărat. Piesele mele au un puternic mesaj antisistem, dealtfel, piesa cea mai dragă mie se numeşte chiar aşa: Antisistem”, afirmă băiatul.

Cu hiphop în sânge


Deşi e încă foarte tânăr, mureşeanul are un bagaj important de concerte şi piese scrise. A participat inclusiv la concertul lui MC Cedry2k şi MC Dragonu’ din Club Apollo, cel mai recent eveniment de acest gen organizat la Târgu-Mureş, unde a cântat în deschidere. Nu îşi poate imagina viaţa fără stilul hiphop, pentru că îl consideră unul apropiat de realitatea cotidiană. „Muzica rap contează enorm pentru mine. Sunt atâţia ani în care am trăit, practic, prin intermediul ei. Pot spune că o am în sânge şi nu aş putea renunţa la ea niciodată. Practic, muzica rap este ca o a doua mamă, care m-a adoptat şi mi-a oferit trăiri unice şi irepetabile”, declară Bogdan Ulican.

Profil

Născut

14 noiembrie 1990, la Târgu-Mureş

Educaţie

Liceul Traian Săvulescu din Târgu-Mureş

Activitate

Elev, MC

Stare civilă

Necăsătorit


Ce-i place

„Îmi place foarte mult să petrec timp alături de prietenii mei, iar localul meu preferat din Târgu-Mureş este Avi-Cola. Artistul meu de rap preferat este Cedry2k. Îmi place să joc fotbal, chiar dacă în ultima perioadă nu am prea avut timp pentru asta”, spune Scratch.

Ce nu-i place

„Nu îmi plac fiţele şi persoanele care au foarte multe impresii despre ei, impresii false. Nu suport manelele şi mă deranjează foarte tare că în Târgu-Mureş nu există destule locuri în care un tânăr să-şi petreacă timpul liber”, recunoaşte băiatul.

Întrebări şi răspunsuri

De unde „s-a născut”  numele tău de scenă?

U.B.: E o poveste amuzantă. Când eram prin clasa a şasea, zgâriam pereţii din scările de bloc, era ca o semnătură de-a mea. Prietenii mei mi-au pus porecla asta şi aşa a rămas de-atunci. Aşa a ajuns să mă cunoască lumea ca „Scratch”.

Cum ai descrie mişcarea rap din Târgu-Mureş?

U.B.: În momentul de faţă, situaţia nu e deloc îmbucurătoare în ceea ce priveşte rap-ul. Şi mă tem că va fi din ce în ce mai rău. Deşi sunt foarte multţi ascultători în Târgu-Mureş, artiştii locali nu au parte de sprijin, motiv pentru care tinerele talente se retrag.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite