Târgu-Mureş: Portet/ Marius Cigher, mureşeanul pasionat de speologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Cigher este preşedintele Asociaţiei Speologice „Geoda”, în cadrul căreia, alături de alţi tineri pasionaţi de speologie, explorează peşterile din judeţ şi din ţară.

Marius Cigher a fost pasionat de natură din adolescenţă, geografia fiind una dintre materiile sale preferate din timpul liceului. Simţind că acesta este drumul pe care vrea să-l urmeze în carieră, mureşeanu a dat admitere la Facultatea de Geografie din Cluj, iar în timpul studenţiei l-a cunoscut pe renumitul profesor Iosif Viehmann, cercetător principal la Institutiul de Speologie din Cluj, care i-a devenit un adevărat mentor.

„Am ajuns întâmplător la o prelegere de-a lui, pe care o ţinea doar o dată pe săptămână. Era un amfiteatru plin, se stărea şi pe jos şi se simţea o puternică emulaţie deoarece profesorul respectiv povestea cu şarm şi carismă despre întemeietorul speologiei şi despre expediţiile marilor geografi sau exploratori ai lumii”, mărturiseşte Marius Cigher.

După absolvirea facultăţii, mureşeanul s-a întors acasă în Luduş, unde a început să predea geografia. După câţiva ani s-a mutat în Târgu-Mureş, unde şi-a continuat activitatea didactică.

Prima expediţie profesionistă


Profesorul clujean Iosif Viehmann i-a insuflat mureşeanului pasiunea pentru speologie, iar prima expediţie  profesionistă într-o peşteră la care Marius Cigher a participat a fost tot sub îndrumarea renumitului dascăl.

„În 2005 am făcut prima ieşire profesională într-o peşteră, la Izvorul Tăuşoarelor din Munţii Rodnei. Eram 30 de participanţi, coordonaţi de o echipă de speologi profesionişti. Am stat 24 de ore în peşteră, timp în care am şi dormit. Peştera avea 200 de metri adâncime şi se cobora pe nişte scăriţe. Era umezeală, întuneriz şi era plin de lilieci”, spune Marius Cigher. Frumuseţea formaţiunilor de gips şi cristalizărilor de mirabilit au meritat însă efortul.

Cluburi de speologie

Pasiunea pentru speologie l-au făcut pe Marius Cigher să pună bazele primului Club de speologie din Luduş, care se adresa elevilor din din clasele V-XII. După venirea la Târgu-Mureş, Marius Cigher n-a renunţat la pasiunea pentru speologie şi a pus bazele unui club, devenit ulterior Asociaţia speologică „Geoda”.

„Din club făceau parte iniţial studenţi la Geografie, dar  cu timpul s-a extins şi la alţi amatori, iar acum avem 30 de membri activi şi 50 de simpatizanţi”, explică Mihai Cigher. Acum membrii Asociaţiei în frunte cu Mihai Cigher explorează peşterile vulcanice din judeţul Mureş.

”Am început deja cu explorarea unei peşteri din zona localităţii Ibăneşti, unde am scos deja sedimentele din gura acesteia. Este o peşteră mare, dar instabilă întrucât e săpată în aglomerate vulcanice şi pot apărea oricând emanaţii de gaze toxice”, spune mureşeanul.

Întrebări şi răspunsuri:

Cine se poate înscrie în Asociaţie?
Oricine doreşte se poate înscrie, indiferent de vârstă. Nu trebuie să aibă studii în domeniu sau pregătire specială. Celor care devin membri activi ai asociaţiei le asiguram noi pregatirea tehnică şi teoretică necesară. De asemenea, organizăm ieşiri mai lejere pentru ei, la peşterice nu necesită echipament special.

Ce sfat le daţi tinerilor care vor să facă speologie?
Îi aşteptăm în asociaţie. Eu în fiecare an merg la licee cu prelegeri despre speologie, pentru că vreau să-i atrag pe elevi spre acest domeniu. Ei se pot înscrie în ssociaţie, iar cu acceptul părinţilor pot ieşi în peşteri. Speologia le oferă tinerilor o alternativă foarte plăcută de petrecere a timpului liber.

Ce-i place: Îmi place să citesc, să mă documentez tot timpul. Iubesc muzica, opera, teatrul şi concertele de Filarmonică. Îmi place să ies cu soţia la picnic, sau în vizită la părinţi. Îmi place să le predau studenţilor. Mă relaxează gătitul.

Ce nu-i place: Nu-mi place lipsa de punctualitate, cuvântul dat fără acoperire, ignoranţa şi absenţa dorinţei de a învăţa. Nu-mi place că suntem dependenţi de tehnologie şi că nu facem mişcare. Mă deranjează că omul modern a intrat în hora depravată a politicii sau a afacerilor.

Profil:
Data naşterii: 31 ianuarie 1977 la Luduş
Studii: Universitatea „Babes Bolyai”,  Facultatea de Geografie, Cluj
Funcţie: geograf, lector universitar Universitatea „Dimitrie Cantemir”
Stare civilă: căsătorit

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite