Târgu-Mureş: Porter/ Jakab Tibor, cavalerul artei fotografice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanul a fost ridicat la rangul de cavaler al artei fotografice de către Societatea Africană de Fotografie, după ce a participat ca inivitat de onoare la Congresul Internaţional de Artă Fotografică din Africa de Sud. Numele său figurează alături de Madonna sau Obama într-o faimoasă enciclopedie americană.

Artistul Jakab Tibor este cunoscut mai degrabă în străinătate decât în România. Acest lucru se datoarează numeroselor saloane de artă fotografică internaţionale la care a participat personal sau a trimis lucrări.

Talentul său a fost recunoscut an la rând, iar rezultatele muncii sale nu întârzie să apară. Cea mai recentă recunoaştere  internaţională o constituie includerea sa în faimoasa enciclopedie americană “Who’s Who In The World”, alături de alte 60.000 de personalităţi marcante în diferite domenii.

“Editura Marquis realizează anual o selecţie proprie a personalităţilor ce apar în cadrul enciclopediei. Eu am fost contactat în octombrie 2009 şi în iulie 2010 am primit înştinţarea că am fost ales oficial. În cadrul enciclopediei apar date biografice şi realizările unor personalităţi precum Madonna, Julia Roberts, Regina Elisabeta sau preşedintele Obama. Faptul că am fost ales şi eu este o onoare pentru mine şi o încununare a eforturilor depuse în domeniul artei fotografice”, mărturiseşte Jakab Tibor.

La “vânătoare” de lei

 Faptul că a ajuns de trei ori în topul celor mai buni 25 de fotografi ai lumii, conform clasificării realizate de Societatea Americană de Fotografie, i-a făcut pe membrii Societăţii Sud Africane de profil să-l invite în octombrie 2010 la un congres desfăşurat în Africa de Sud.

“Am fost invitat ca şi lector şi am susţinut două prelegeri legate de nuduri şi fotografia socio-documentară. Mi-am prezentat fotografiile şi am discutat despre ele cu cei 350 de fotografi din toată lumea, prezenţi la eveniment. La sfârşitul evenimentului, preşedintele Societăţii Sud Africane de Fotografie mi-a conferit gradul de cavaler în arta fotografică”, mărturiseşte artistul.

După eveniment, artistul mureşean a avut ocazia să pătrundă în rezervaţia din zonă şi să fotografieze animalele sălbatice în mediul lor natural. „Pentru mine a fost o experienţa fantastică pentru că am avut ocazia să lucrez pe teren. Mergeam cu jeepul în rezervaţia naturală şi fotografiam animale sălbatice. Am pozat lei, care au venit la maşină, elefanţi, bivoli sălbatici sau rinoceri.  Am avut şansa să fotografiez şi oameni pentru că am fost într-un sat tradiţional sud african, cu case tradiţionale şi meserii specifice. Femeile erau pictate pe faţă, totul era foarte colorat”, spune artistul.

Pe viitor, artistul se gândeşte să expună fotografiile realizate în Africa, dar şi să reia o expoziţie de nuduri vernisată mai demult, dar care a avut un mare succes.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum a fost primită prelegerea despre nuduri?
Organizatorii m-au avertizat că oamenii din Africa de Sud sunt mai pudici şi este un subiect foarte delicat. Din cel moment însă, prelegerea a devenit o provocare  şi mai mare pentru mine şi un risc pe care trebuia să mi-l asum. Până la urmă reacţia participanţilor a fost neaşteptat de bună.

La ce expoziţii aţi mai participat?
Anul trecut am fost invitat la expoziţii mondiale în Pakistan, Marea Britanie şi SUA, gen „The Best Of”, unde am trimis lucrări. Am avut şi expoziţii personale în Danemarca, Germania, Ungaria şi SUA, iar anul acesta am participat deja la o expoziţie jurizată în Australia. Momentan am peste 1.000 de lucrări expuse la saloanele mondiale de artă fotografică.

Ce-i place:
Este pasionat de antichităţi, îi place să colecţioneze ceasuri, dar şi alte obiecte vechi. Apreciază oamenii care îşi respectă cuvântul dat. Iubeşte arta, frumosul. Se relaxează atunci când conduce o motocicletă. Apreciază punctualitatea. Îi place să spele vase.

Ce nu-i place: Nu apreciază nonvalorile, atât în artă cât şi în ceea ce priveşte oamenii din jurul său. Nu agrează telefoanele mobile. Nu-i plac lucrurile comerciale. Nu-i place să facă curat prin birou, pentru că dezordinea sa este una “ordonată”. Nu-i place să repare lucruri prin casă.

Profil:
Data naşterii:
5 septembrie 1961, Târgu Mureş

Studii:
Facultatea de Inginerie a Universităţii Politehnice de Cluj
Institutul de Fotografie din New York

Profesie:
artist fotograf

Stare civilă:
Căsătorit

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite