Târgu-Mureş:Porter-Cornel Pascu este rapsodul preferat la nunţile mureşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Pascu
Cornel Pascu

Mureşeanul cântă de mic şi, odată cu trecerea anilor, a devenit solistul cel mai căutat pentru nunţile din judeţ. Povestea lui Cornel e presărată cu aventuri legate de muzică populară şi lăutărească. Îi plăcea muzica de mic şi cânta mereu în intimitatea casei, dar nu ar fi ajuns niciodată cel mai iubit rapsod din Mureş fără sprijinul primit de la apropiaţi.

„Chiar dacă sună a telenovelă, mereu am fost un copil sărac. Nu aveam jucării, aşa că petreceam ore întregi ascultând muzică la casetofon. Când am terminat Şcoala de Meserii, eram la banchet cu toţi colegii mei şi, în starea de euforie în care mă aflam, am început să cânt. Colegilor le-a plăcut, mai ales că se vedea că pun suflet, iar de atunci au început să mă susţină în tentativa mea de a deveni cântăreţ. Mă aştepta o carieră de sculptor în lemn, dar iată că cei dragi m-au ajutat să-mi descopăr adevărata menire”, povesteşte nostalgic Cornel. La numai 19 ani, tânărul a participat la prima sa nuntă ca solist, în comuna sa natală. Emoţiile au pus stăpânire pe el, dar, spune el, s-a descurcat de minune. „A fost un moment pe care nu-l voi uita niciodată! Toţi cei prezenţi mă ştiau şi de aceea aşteptau cu nerăbdare să vadă cum cânt. Atunci erau la modă manelele, mult mai tare decât sunt acum, astfel că am interpretat melodiile cele mai cunoscute la acea vreme. când am văzut că lumea dansa şi mă aplauda de fiecare dată, mi-au pierit emoţiile şi mi-am dat seama că asta vreau să fac atât timp cât voi trăi”, spune cântăreţul.


La nuntă în Anglia
Au urmat apoi zeci de nunţi, zeci de petreceri private în satele mureşene, în care artistul se simte cu adevărat apreciat. „Mi-am creat un repertoriu cu care nu dau greş, indiferent dacă particip la o nuntă ţărănească sau una ţigănească. Oamenii simt cât de importantă e muzica pentru mine şi simt că eu le cânt cu inima, deci e normal să le placă melodiile alese de mine pentru nunta lor”, afirmă rapsodul. În urmă cu 2 ani, el a fost invitatul special al unei nunţi în Plymouth, unde a cântat pentru un consătean de-al lui, mutat în Anglia imediat după Revoluţie. „Mi-a plătit transportul cu avionul, cazarea şi masa. M-am simţit ca un rege, iar banii au fost pe măsură”, recunoaşte bărbatul.


Valoarea măsurată prin muzică
Banii sunt un element important al acestei meserii, deoarece odată cu trecerea timpului, ei sunt instrumentul de măsură al valorii. „Câştig foarte bine, nu mă plâng, îmi cumpăr haine doar de afară. E o chestiune de respect. Fără muzică nu aveam tot ce am acum şi cu siguranţă nu aş fi ajuns niciodată să fiu cine sunt acum”, declară Cornel Pascu.

Profil

Născut
27 aprilie 1982, în comuna Hodac, judeţul Mureş

Activitate
Rapsod

Educaţie
Şcoala de Arte şi Meserii din Reghin

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place
„Sunt genul de om căruia îi place bunătatea celor din jurul său şi apreciez la nunţi momentele în care invitaţii nu se feresc să mă cinstească aşa cum se cuvine. Dacă eu cânt din suflet, îmi place să fiu răsplătit cu sufletul, deci generos”, spune amuzat cântăreţul.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac ipocrizia şi egoismul. Sunt defectele pe care încerc să le corectez de fiecare dată la oamenii pe care îi întâlnesc. Consider că o femeie frumoasă trebuie să aibe forme, să fie grăsuţă, aşadar nu îmi plac domnişoarele slabe”, spune Cornel.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost nunta la care te-ai simţit cel mai bine?
C.P.: În urmă cu 3 ani, am cântat la nunta unui sătean din Grebeniş. Era o nuntă ţigănească, astfel că a trebuit să interpretez melodii în limba lor, lucru deloc simplu. A fost ceva special, am petrecut alături de invitaţi timp de 2 zile şi am ajuns acasă extenuat.

E adevărat că doreşti să îţi înfiinţezi o trupă?
C.P.: E dificil pentru mine să particip la nunţi fără să ştiu cine sunt lăutarii alături de care cânt, astfel că e necesar să adun muzicieni din judeţ, să am trupa mea. Mai întâi de toate, caut un ţambalagiu şi un violonist.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite