Târgu-Mureş: Petely Attila, campion balcanic la nataţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost campion naţional şi balcanic la nataţie, Petely Attila îşi dedică timpul, de mai bine de 30 de ani, tinerilor sportivi care îşi doresc performanţă în acest sport

A început în acest sport la vârsta de 11 de ani, impulsionat mai mult de prietenii săi de atunci. După 16 de ani de performanţă la Clubul Sportiv Mureşul şi încă şase în echipa de polo a aceluiaşi club, Petely Attila a ales să continue cariera sportivă antrenând noile generaţii de înotători. Primul titlu de campion naţional al României l-a căştigat în 1970, la stilul fluture. „Făceam multe antrenamente pentru că îmi placea mult să înot. Mi-am menţinut titlul de campion naţional şi în următorii ani, mai exact în ˈ71 şi ˈ72. În acea perioadă am căştigat şi titlul de campion balcanic. Totodată, am intrat în Lotul Naţional al României timp de cinci ani. După terminarea facultăţii m-am decis să îmi contui activitatea în acest sport, doar că din poziţia de antrenor. Îmi place mult să lucrez cu tinerii, drept pentru care am început activitatea didactică la Clubul Sportiv Şcolar din Târgu-Mureş şi acolo am rămas de atunci. Până de curând am fost şi director al clubului”, spune antrenorul mureşean. 

Peste 700 de medalii în cariera de antrenor

Performanţele s-au ţinut lanţ şi după ce a ajuns antrenor. În palmaresul său sunt trecute peste 700 de medalii cu sportivi mureşeni care au pe podiumul naţional la toate categoriile de vârstă, seniori, juniori şi copii. „Am avut zece sportivi promovaţi în loturile naţionale ale României şi 20 de recorduri naţionale, la bazin lung şi bazin scurt. Spre exemplu, sportivul Norbert Trandafir a foat campion european la juniori, la 50 de metri liber, titlu pe care l-a câştigat în anul 2006 la Palma de Mallorca, Spania. Tot atunci a obţinut şi medalia de argint, la 100 de metri liber. O altă sportivă, Andreea Gaboş, a obţinut locul VI la Campionatul European de juniori din Malta, în anul 2001, la 200 de metri Bras. În 2002, ea a mai obţinut şi un loc VII la europenele de la Linz”, mai spune Petely Attila.

Peste zece ani de muncă pentru performanţă

Antrenorul mureşean este de părere că un sportiv trebuie să facă antrenamente între opt şi zece ani pentru a atinge performanţă şi peste zece ani pentru înaltă performanţă. „Totul depinde de vârsta la care începe un sportiv să practice înotul. Pentru a ajunge olimpic sunt necesari cel puţin zece ani de muncă. Deşi competiţiile sunt individuale, antrenamentele se fac în echipă. Fiecare sportiv  lucrează pentru el dar efectul colectivului îşi pune amprenta pe fiecare. Totuşi, marea parte din reuşita unui sportiv este datorată talentului, după care urmează munca, perseverenţa, ambiţia proprie şi nu în ultimul rând ajutorul părinţilor”, încheie antrenorul.

Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt beneficiile în practicarea nataţiei?
P.A.: Nataţia dezvoltă spiritul de luptător. Copii se dezvoltă armonios, învaţă ce înseamnă colegialitate, punctualitate, igienă. De asemenea, dobândesc cunoştinţe de geografie şi istorie cu ocazia deplasărilor la competiţii. Cert este că un copil care face sport este cu cel puţin doi ani mai dezvoltat din punct de vedere  intelectual, decât unul care nu face.

Cum descrieţi interesul tinerilor pentru nataţie?
P.A.: În România sunt foarte puţine bazine olimpice, fie ele acoperite sau descoperite drept pentru care şi selecţia pentru nataţie este redusă. Comparativ cu alte ţări sau continente, rezultatele sportivilor români au fost excepţionale, atât la  olimpiade cât şi la mondiale şi europene. Din păcate, sportul nu mai este o prioritate naţională şi, din această cauză, asistăm la un vizibil declin. Nici în Târgu-Mureş nu avem o bază sportivă adecvată. Speranţa mea este să începem antrenamentele din toamnă la bazinul olimpic din Complexul Weekend, care va fi acoperit de către Consiliul Local.

Ce-i place:
Îmi place foarte mult să ascult muzica country. Îmi place să mă plimb în natură, aerul curat mă face să uit de stresul cotidian. Încerc să merg în fiecare an într-o vacanţă la munte. Îmi place mult să călătoresc. Îmi place mult să pescuiesc, în special în Delta Dunării.

Ce nu-i place: Nu îmi place deloc ciorba de burtă. Nu îmi plac oamenii care nu sunt sinceri şi care  nu spun pe faţă ceea ce au de spus. Nu îmi place nedreptatea. Nu pot suporta starea actuală a drumurilor din România. Trebuie schimbate piese la maşină mai tot timpul.

Profil:
Născut: 1 mai 1950, Nasna, judeţul Mureş
Studii: Academia de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
Familie: Căsătorit, doi copii


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite