Târgu-Mureş: Peşti morţi pe un afluent al Târnavei Mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi peşti din pârăul Corund, un afluent al râului Târnava Mică au murit ieri datorită saramurii cu nămol, care a ajuns în apă. Administraţia Bazinală de apă Mureş a luată măsuri de stopare a poluării.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, mortalitatea piscicolă se datorează fenomenului  natural de erupţie a saramurii din diapirul de sare existent în estul Transilvaniei.

"Este posibilă o prăbuşire a cavităţilor din care s-a extras sare şi  datorită  prezenţei unor gaze în subteran,  are loc o evacuare de saramură amestecată cu nămol, comparabilă cu fenomenul de  manifestare a vulcanilor noroioşi.Saramura are o încărcare mare în nămol, efect resimţit şi în creşterea concentraţiei de suspensii pe pârâul Corund şi în zona situată imediat după confluenţa cu râul Târnava Mică", a precizat Călin Fokt, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş.

Acesta a mai precizat că s-a luat legătura cu utilizatorii de apă din aval, mai ales cu Uzinele de apă ale Primăriei Fântânele şi  ale Companiei Aquaserv SA Târgu-Mureş – Sucursala Târnăveni, în vederea  realizării unui stoc de apă tampon, pentru evitarea vârfului undei poluante şi mărirea frecvenţei analizelor efectuate în laboratoarele proprii.

"Administraţia Bazinală de apă Mureş, prin subunităţile sale teritoriale monitorizează permanent fenomenul, iar la nevoie se ia în calcul şi posibilitatea suplimentării debitului Târnavei Mici din acumularea complexă Bezid pentru creşterea capacităţii de diluţie, dacă  valoarea concentraţiilor rezultate din monitorizarea instituită o va impune", a mai precizat Călin Fokt.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite