Târgu-Mureş:Pentru Ioana Suciu dansul este un mod de exprimare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşeanca practică dansul de la 6 ani la îndemnul părinţilor, iar astăzi este una dintre cele mai apreciate dansatoare de la clubul Dance Force din Lorient.

Una din puţinele reprezentante ale şcolii mureşene de dans pe plan internaţional este Ioana Suciu. Tânăra a început dansul la una din secţiile de la Palatul Copiilor, îndrumată de mama ei. „Eu îmi doream să fac balet când eram mică, dar mama mea mi-a spus întotdeauna că e mai bine să fac cursuri de dans modern. Şi bine a făcut, pentru că aş fi avut un cu totul alt drum în viaţă dacă învăţam alt gen de dans”, spune Ioana. Timp de 7 ani, fata a fost prezentă la cursuri fără să lipsească nici măcar o dată, descoperind în lecţiile de dans un univers cu totul nou. Abia aştepta să termine orele la şcoală pentru a învăţa noi mişcări sau coregrafii. „Învăţam bine la şcoală, asta fiind condiţia impusă de părinţi pentru a face şi dansul în paralel. Eram pur şi simplu îndrăgostită de dans şi abia aşteptam să cresc pentru a putea merge la discorecă, să dansez acolo. Era un vis al copilăriei, chiar dacă poate părea ieşit din comun”, povesteşte amuzată mureşeanca.

Atracţia cluburilor


La 13 ani, după multe insistenţe, fata a păşit pentru prima dată într-o discotecă, fosta Cuba Libre, alături de prietenele sale de la Clubul Copiilor. „A fost ceva nemaipomenit pentru mine, pentru că eram doar un copil. Dar alături de fete, cu care încă păstrez legătura, am dansat până dimineaţa, fără oprire. Îmi amintesc cum cei aflaţi pe ringul de dans au făcut loc pentru ca noi să ne desfăşurăm în voie şi chiar ne aplaudau. Atunci mi-am dat seama că asta vreau să fac în viaţă”, afirmă tânăra.

Face show în Franţa


Imediat după absolvirea liceului, Ioana a avut parte de cea mai mare provocare a vieţii ei. „Un prieten de-al tatălui meu avea un băiat care dansa pentru o şcoală specializată din Lorient, în Franţa. Auzind că dansez de mică, i-a propus tatălui meu să merg acolo şi să fac parte din clubul respectiv. Eu, normal, eram de acord şi foarte emoţionată, dar ai mei ar fi preferat să urmez cursurile unei facultăţi. I-am convins să plec, cu condiţia de a urma cursuri universitare la distanţă”, spune fata. Aflată de 4 ani la clubul de dans Dance Force, mureşeanca a devenit un om cu totul nou. Deşi e româncă şi mândră de asta, viaţa în Franţa a schimbat-o. „Dansez în cluburile din Lorient alături de ceilalţi membri ai echipei mele. Acolo facem coregrafii pentru artiştii de rap şi rnb care au concerte, fiind foarte apreciaţi de aceştia. Dansul mi-a schimbat viaţa şi mi-a oferit un scop în viaţă şi nu voi renunţa la dans niciodată. Viitorul meu înseamnă Franţa, dar abia aştept să revin în vizită în Târgu-Mureş”, declară Ioana Suciu.

Profil


Născută
23 mai 1988, la Târgu-Mureş

Activitate
Dansatoare

Educaţie
Universitatea Spiru Haret

Stare civilă
Necăsătorită


Ce-i place
„Petrec foarte mult timp liber înnatură, alături de iubitul meu. Dacă nu am antrenamente, ies la o plimbare în parcurile din Lorient, care sunt foarte frumoase. Oraşul îmi place foarte mult, are un bagaj istoric bogat. Îmi place ciocolata, deşi mereu trebuie să am grijă la siluetă”, spune Ioana.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac minciuna şi ipocrizia. Nu îmi plac oamenii care promit ceva şi nu se ţin de cuvânt. Nu suport poluarea şi lipsa de iniţiativă a oamenilor atunci când e vorba de protejarea mediului înconjurător”, afirmă tânăra.

Întrebări şi răspunsuri

Care e artistul pentru care ai dansat şi care te-a impresionat cel mai tare?

I.S.: În Franţa e la modă hip-hop-ul foarte mult, un stil care se pretează pe ce dansăm noi la Dance Force, astfel că mi-a făcut plăcere să dansez pentru artişti precum La Fouine, Raggasonic şi Freeman.

Care e diferenţa dintre viaţa de noapte de acolo şi cea de aici?

I.S.: Am plecat de 4 ani din Târgu-Mureş, dar ştiu că nici atunci, nici acum nu exista, practic, o viaţă de noapte propriu-zisă. Aici e nebunie, cluburile sunt pline tot timpul şi mereu se organizează concerte şi petreceri. De aceea dansul a devenit o industrie profitabilă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite