Târgu-Mureş:Pază non-stop împotriva inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baraj de apă
Baraj de apă

Precipitaţiile din ultimele zile, coroborate cu topirea zăpezilor, au crescut riscul producerii de inundaţii. Echipele Direcţiei Apelor Mureş supraveghează şi verifică încontinuu instalaţiile şi echipamentele barajelor, precum şi prizele de apă.

Nivelul ridicat al cursurilor de apă din judeţ i-a alarmat pe reprezentanţii Direcţiei Apelor Mureş (DAM n.r.), care fac eforturi pentru a evita producerea de inundaţii. Chiar dacă pericolul este permanent în această perioadă, riscul ca asemenea evenimente să se desfăşoare în judeţul nostru este foarte scăzut, spun reprezentanţii DAM. „Instituţia noastră monitorizează cursurile de apă din bazinul hidrografic al râului Mureş, de la izvor până la ieşirea din ţară. Având în vedere multiplele atenţionări meteorologice şi avertizări hidrologice din ultima perioadă,  s-a impus către subunităţile din teritoriu instituirea stării de vigilenţă şi monitorizarea permanentă a situaţiei hidrologice, precum şi pregătirea materialelor şi mijloacelor de intervenţie operativă”, ne-a declarat Călin Fokt, purtătorul de cuvânt al DAM. Precipitaţiile din ultima vreme, atât sub formă de lapoviţă, cât şi sub formă de ninsoare, care au precedat zilele cu temperaturi foarte ridicate pentru lunile în curs, au dus la creşterea alarmantă a nivelului apelor în Mureş. Cu toate acestea, lucrările hidrotehnice aflate în administrarea DAM se comportă în condiţii de siguranţă.

Risc minim de inundaţii

Nu există, deocamdată,  riscul ca posibilele creşteri de niveluri şi debite prognozate, cu depăşiri ale cotelor de atenţie, să producă pagube materiale. „Noi am adunat şi blocat în momentul de faţă peste 6 milioane de metri cubi de apă, cantitate adunată în urma topirii zăpezilor şi a precipitaţiilor din ultima perioadă. Evident, nu vom elibera această cantitate deodată, ci gradual, pe măsură ce nivelul apelor va scădea. Astfel, vom evita producerea de inundaţii”, a completat Fokt. Echipele DAM supraveghează şi verifică încontinuu instalaţiile şi echipamentele barajelor, precum şi prizele de apă, în aşa fel încât acestea să funcţioneze fără probleme chiar şi în zilele cu temperaturi scăzute.

Vreme instabilă în zilele ce vin

Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie (INMH n.r.) anunţă vreme instabilă, cu precipitaţii mixte de lapoviţă şi ninsoare, până la jumătatea săptămânii următoare. Temperaturile maxime se vor situa între 3 şi 5 grade Celsius, în timp ce minimele anunţate vor fi între 0 şi -2 grade Celsius.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite