Târgu-Mureş: Părinţii exasperaţi de plantele etnobotanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii trebuie să-şi ia adio de la magazinele cu plante etnobotanice
Tinerii trebuie să-şi ia adio de la magazinele cu plante etnobotanice

Autorităţile locale iau atitudine în problema plantelor etnobotanice consumate cu precădere de tineri. Magazinele cu plante entobotanice din judeţul Mureş au fost închise, dar licrările la domiciliul clienţilor continuă.

Prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan a covnvocat mâine o o şedinţă de lucru la care au fost invitaţi reprezentanţi ai Politiei, Gărzii financiare, OJPC, SMURD, ISJ, directori ai liceelor din judeţul Mureş, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor de luptă antidrog , care urmează să analizeze fenomenul consumului de plante etnobotanice în rândul tinerilor din oraş.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii, un numar îngrijorator de mare de elevi şi liceeni din judeţul Mureş consumă substanţe halucinogene, iar acest fenomen tinde să ia amploare în unităţile de învăţământ mureşene.

Părinţii exasperaţi

Printre părinţii care şi-au văzut copii consumând astfel de plante halucinogene se numărăr şi Doina Bumb, de profesie farmacist, care cunoaşte efectele secundare pe care aceste plante le pot avea. „Fiul meu de 14 ani a consumat astfel de produse etnobotanice şi se afla într-o stare jalnică. Era slab, numai avea poftă de mâncare, era deshidratat. Când am văzut că starea lui se înrăutăţeşte l-am dus la un psiholog. Acum ia un tratament cu vitamine şi nu mai consumă astfel de plante”, spune mama băiatului.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută Ordonanţa de urgenţă, care interzice comercializarea produselor etnobotanice, fapt ce o bucură nespus pe femeie. „Copii noştrii sunt salvaţi de la pieire. Chiar dacă traficanţii vor continua să vândă aceste substanţe ilegale, măcar nu vor mai fi deschise acele magazine pe lângă şcoli,vor fi mai greu de procurat şi, bineînţeles, cu asumarea unor anumite riscuri”, a spus Doina Bumb.

Şapte magazine cu plante etnobotanice

În judeţul Mureş există şapte magazine care comercializează plante etnobotanice. După adoptarea Ordonanţei respective, aceste magazine au fost controlate de către inspectorii Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, în colaborare cu Brigada de Combatere a Crimei Organizate Mureş.

„Patru din cele şapte magazine au fost închise, urmând ca aceste controale să continue. Patronii magazinelor au fost sancţionaţi, iar produsele au fost confiscate, în baza legii care prevede etichetarea corespunzătoare a produselor şi informarea corectă a consumatorului”, a precizat Liviu Todoran, director CRPC Mureş. Momentan toate cele şapte magazine din oraş sunt închise de către patronii acestora, dar se fac în continuare livrări la domiciliul clientului.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite