Târgu-Mureş:Ouă „stresate” în centrele alimentare mureşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu cât Paştele se apropie, cu atât creşte riscul cumpărării ouălor care vă pun sănătatea în pericol. 27.930 de ouă au fost confiscate de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor în acest sfârşit de săptămână.

Cu cât sărbătorile pascale sunt mai aproape, cu atât creşte riscul îmbolnăvirilor din cauza consumului de ouă stricate. Cererea de ouă a crescut foarte mult în ultima perioadă, fapt ce le-a permis unor comercianţi să pună în vânzare produse vechi sau marcate cu date eronate. În acest sfârşit de săptămână, DSVSA Mureş a început seria controalelor tematice în magazinele alimentare din judeţ, scopul fiind acela de a preîntâmpina comerţul de ouă care pot pune în pericol sănătatea cumpărătorilor. Pentru început, au fost verificate 13 unităţi alimentare, între care şi centrele de colectare şi ambalare a ouălor existente în judeţul nostru. În urma controalelor inspectorii au fost nevoiţi să retragă de la comercializare un total de 27.930 de ouă. „Amenzile aplicate centrelor comerciale au fost în valoare de 8.600 de lei. Ouăle nu erau înscripţionate corespunzător, căci comercianţii nu doreau să îşi sperie clienţii pe motiv că le vând ouă de la găini stresate. În plus, produsele erau depozitate în spaţii cu igrasie, care afectează calitatea acestora. Vom continua aceste controale în tot judeţul, până la Paşte”, ne-a declarat Pătraşcu Simona, coordonator al DSVSA Mureş.

Verificaţi ouăle cumpărate

Deoarece cu cât ne apropiem de Paşte, comerţul cu ouă va înflori, este foarte important să putem verifica dacă produsele cumpărate sunt sau nu proaspete, pentru că, după cum controalele DSVSA ne-au demonstrat, marcarea datei ouălor nu corespunde întotdeauna cu realitatea. „Cel mai simplu se vede dacă un ou e proaspăt, după coajă. Un ou proaspăt are coaja transparentă spre deosebire de unul vechi, a cărui coajă este întotdeauna mată. Totodată, atunci când clătinăm un ou vechi, el produce senzaţia de deplasare de lichid în interior, pentru că nu e compact. Un ou vechi pluteşte în apă rece, iar unul proaspăt se scufundă”, ne-a declarat Ioan Fărcaş, bucătar la restaurantul Flora.

Reclamaţii la DSVSA

În cazul în care descoperiţi în comerţ ouă sau alte produse alimentare nemarcate corespunzător, puteţi contacta Direcţia Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor Mureş la numărul de telefon 0265 314.975. De asemenea, la sediul de pe strada Podeni nr. 10 puteţi depune reclamaţii în acest sens.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite