Târgu-Mureş: Mureşenii de la bloc nu mai vor cu Energomur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizorul a prezentat astăzi rezultatele sondajului referitor la sistemul de termoficare al oraşului. Potrivit rezultatelor chestionarelor, mai puţin de 10% dintre mureşeni doresc sistemul de distribuţie orizonatală, adică să rămână încă trei ani în sistemul centralizat de încalăzire.

Strategia de termoficare adoptată de consilierii locali în luna mai prevedea ca, în termen de 45 de zile, mureşenii să fie chestionaţi cu opţiunea lor de a rămâne sau nu în sistemul termic centralizat. Pentru cei care doreau să rămână în sistem, Energomur venea cu soluţia convenţiilor individuale sau cu sistemul de distribuţie pe orizontală.

Cereri de debranşare

Conform datelor prezentate astăzi de reprezentanţii Energomur, doar 1.400, din cei 14.100 de mureşeni chestionaţi, au ales sistemul de distribuţie orizonatală, care presupune rămânerea în sistem pentru încă trei ani. „Conform chestionarelor, 7.400 de mureşeni doresc să rămână în sistemul centralizat, dar doar 1.400 dintre aceştia au ales sistemul de distribuţie orizontală. Restul vor să se debranşeze de la sistem“, a precizat Bota Edit, purtător de cuvânt al Energomur.

Potrivit acesteia, după interpretarea opţiunilor, se vor schimba, probabil, reglementările cu privire la zona de termie. „Până acum, am primit 510 de cereri de debranşare, restul celor care doresc să se debranşeze nu ne-au anunţat acest lucru. Oricum, până nu se schimbă reglementările în vigoare, cei care vor să se debranşeze vor primi deocamdată aviz nefavorabil de la Energomur“, a mai precizat Bota. 

Creşte preţul gigacaloriei

Consilierii locali urmează să discute, săptămâna viitoare, o eventuală mărire a preţului gigacaloriei. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei din luna iunie, dar există semne că municipalitatea doreşte majorarea preţului.

„Situaţia defectuoasă în care a ajuns Energomurul s-a datorat Consiliului Local care nu a acceptat mărirea preţului gigacaloriei încă de anul trecut, lăsând pe umerii Primăriei toată deficienţa managerială de acolo. Acum continuă acelaşi lucru. Nu e normal să produci gigacaloria cu 300 şi s-o vinzi cu 190 de lei şi să plătească Primăria restul“, a spus primarul Dorin Florea.

Potrivit reprezentanţilor Energomur, în prezent preţul de producţie al gigacaloriei este de 327,5 lei, iar cel de facturare către populaţie de 193,48 de lei. „Dacă nu se vor mai accorda subvenţii de la Primărie şi Guvern, preţul de facturare către populaţie va putea creşte până la 327,5 lei“, a precizat Bota Edit.
 
Investitori pentru Energomur

Potrivit viceprimarului Claudiu Maior, o firmă din Ungaria a venit cu o propunere verbală de finanţare a Energomur cu 15 milioane de euro. În urma discuţiilor avute, s-a convenit ca firma să prezinte oferta în scris. „Mă gândesc că vor să investească, dar cer în concesiune anumite reţele sau centrale termice“, a spus viceprimarul.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite