Târgu-Mureş: Ministrul Laszlo Borbely îi “urecheşte” pe turcii de la Azomureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea Combiantului Chimic "Azomureş" a promis că va investi pentru diminuarea poluării
Conducerea Combiantului Chimic "Azomureş" a promis că va investi pentru diminuarea poluării

Borbely susţine că i-a convins pe proprietarii turci de la Combinatul Azomureş să investească în modernizarea instalaţiilor.

Conducerea Combinatului Azomureş i-a promis ministrului Mediului, Laszlo Borbely că poluarea va fi redusă simţitor până la sfârşitul anului 2011. Ministrul  Borbely susţine că a avut o întâlnire cu reprezentanţii conducerii Combinatului, care i-au prezentat un proiect de investitii de 138 de milioane de dolari, pentru lucrari de modernizare şi retehnologizare a instalaţiilor.

Cetăţeni supăraţi

Borbely a convocat o întâlnire de urgenţă cu patronatul Combinatului după ce mai mulţi cetăţeni s-au plâns de calitatea aerului din oraş, mai ales în zona Cristeşti. “Va fi o investitie de 22 de milioane de dolari care până la sfârşitul anului 2011 să reduca drastic poluarea” a dezvălui ministrul Mediului şi al Pădurilor. Modernizarea filtrelor de noxe nu este singura investitie pe care turcii au promis-o ministrului Mediului.

“O alta investitie de 116 milioane de dolari se va face pentru modernizarea-retehnologizarea instalatiilor de amoniac şi uree, astfel că poluarea va fi redusă mult până la sfârşitul anului 2011” a mai garantat ministrul.

Ultimatum


Borbely Laszlo a vorbit şi despre analizatorul preformant pe care Agenţia pentru Protecţia Mediului din Sibiu a reuşit să-l achiziţioneze cu bani grei, însa nu a fost capabilă să plătească o sumă mai mică pentru autorizarea echipamentului. În acest sens, ministrul Mediului a dat termen o lună de zile Agenţiei Regionale din Sibiu să reglementeze situaţia.

Anul trecut, Combinatul Chimic Azomureş a depăşit în câteva rânduri limita admisă pentru emisiile de amoniac. Atunci, Garda de Mediu împreună cu Agenţia pentru Protecţia Mediului a somat şi chiar a amendat conducerea societăţii. Directorii de la Azomureş au contestat însă în instanţă amenzile pentru că echipamentul cu care se efectuaseră măsurătorile nu avea autorizaţie.  Deşi de-a lungul anilor au fost amendaţi de mai multe ori, directorii Azomureş au plătit o singură amendă în valoare de 50 de mii de lei.

Azomureş controlat din nou

Cel mai recent control efectuat la Combinatul Chimic „Azomureş” s-a realizat în ianuarie 2010. Verificările au fost făcute neinspirat de către inspectorii de mediu în perioada în care Combinatul nu producea la capacitate maximă. Astfel, singura neregulă constatată a fost lipsa proiectului pentru închiderea batalului, care trebuia să fie gata în septembrie 2009.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite