Târgu-Mureş:Mii de microfirme mureşene ameninţate cu desfiinţarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vremuri grele pentru IMM-urile mureşene
Vremuri grele pentru IMM-urile mureşene

Creşterea de la 3 la 16% a cotei de impozitare va avea un efect devastator asupra celor aproape 4000 de mici întreprinderi mureşene. În Mureş, anul trecut a crescut cu aproape o treime atât numărul de firme aflate în procedură de insolvenţă cât şi datoriile lor la bugetul de stat consolidat

Modificarea cotei de impozitare de la 3 la 16% din totalul veniturilor realizate, va determina majoritatea microîntreprinderilor să-şi închidă afacerile. Este vorba de o măsură din Codul Fiscal, despre care Alexandru Icănzan, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mureş, spune că va avea consecinţe grave. „Toate cele 3970 de microîntreprinderi din judeţ plătitoare de impozit riscă să fie lovite serios. Ei în general nu înregistrau până acum cheluieli deductibile mari, şi vorbim cu precădere despre cei de la prestări servicii, însă cota aceasta nouă de impozitare va fi o povară mult prea mare pentru ei”, este de părere acesta. La rândul său, Radu Bălănean, preşedinte al Federaţiei Patronale IMM Regiunea Centru şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional IMM, este convins măsura va duce la falimentarea a câtorva mii de firme, le va diminua serios flexibilitatea şi va duce la blocarea investiţiilor acestora. “Este un pas în plus în desfiinţarea microîntreprinderilor. Multe firme se vor alătura celor deja 195.700 desfiinţate în 2009. Vor fi afectate cele 15.000-20.000 de microfirme din toată ţara care au investiţii în derulare bazându-se pe impozi¬tul de 3%”, a declarat Radu Bălănean, care apreciază că bugetul pierde o sursă sigură de bani, pentru că firmele contribuiau indiferent dacă aveau sau nu profit.

Vor urma falimente pe bandă rulantă

Extrem de supărat de această măsură, Valentin Oancea, care deţine o firmă de turism, acuză lipsa de realism a guvernanţilor. „Au o gândire complet aiurea, nu realizează că sectorul serviciilor, şi aşa slăbuţ în ţară, o să intre în colaps. Eu nu ştiu dacă o să mai rezist până la toamnă, sper doar să trec peste sezonul estival”, afirmă omul de afaceri. De menţionat că în 2009, dintr-un total de 44.600 de firme înregistrate la DGFP Mureş, 10.317 aveau datorii de 528 milioane de lei, cu 114 milioane mai mult decât în perioada similară din 2008. Apoi, numai anul trecut 4258 de firme mureşene au acumulat datorii de 41 milioane de lei, restul fiind restanţe istorice. De asemenea, a crescut şi numărul firmelor datoare, de la 8.211 la 10.317, şi previziunile finanţiştilor mureşeni sunt sumbre, luând în calcul falimentele în lanţ ce se aşteată din partea microîntreprinderilor.


Mureşenii sunt buni platnici

Chiar în condiţii de criză, gradul de conformare la plată în judeţul Mureş a contribuabililor a fost, anul trecut, de peste 85%. Ei sunt stimulaţi să-şi achite obligaţiile bugetare prin reducerea la jumătate a sancţiunii pentru  întârzieri la plată, de la 0,1% în fiecare zi anul trecut, la 0,05 procente în prezent, doar dacă nu au fapte de cazier fiscal, să nu se fi declanşat procedura insolvenţei şi să fie la zi cu toate obligaţiile. Cele mai multe probleme vor apărea anul acesta în sectoarele de construcţii şi în industria lohn, unde există cu preponderenţă firmele de textile şi confecţii.



Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite