Târgu-Mureş: Mii de mureşeni pleacă la lucru în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarii mureşeni au eliberat în luna iulie circa 4000 de paşapoarte. Chiar dacă preţul paşapoartelor a crescut cu 10 lei, mureşenii se înghesuie la ghişee, sperând să ajungă cât mai repede la lucru în străinătate.

Mii de mureşeni s-au săturat de condiţiile grele de trai din România şi doresc să-şi facă un viitor mai bun în străinătate. O dovedeşte şi numărul mare de paşapoarte pe care funcţionarii mureşeni le eliberează în fiecare zi. Astfel, în prima jumătate a acestui an au fost eliberate peste 10.000 de paşapoarte, fiind zile în care numărul solicitărilor depăşeşte 200 de documente pe zi.

La lucru în străinătate

Printre cei care s-au prezentat astăzi la Seviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor s-a aflat şi Vasile Airinei, de 51 de ani din satul Borzia judeţul Mureş. „Am venit să-mi refac paşaportul pentru a putea pleca înapoi la lucru în Germania. Am lucrat acolo cinci ani de zile la turnat beton pe o autostradă, iar acum mă voi duce din nou cu un al doilea contract. E foarte bine acolo, e muncă multă, dar măcar se câştigă un salar decent şi pot să-mi ţin cei doi copii la facultate”, a spus mureşeanul.

La un trai mai bun visează şi familia Tokes din Târgu-Mureş, care va pleca mâine în Ungaria la muncă. „Am venit să obţinem paşaportul în regim de urgenţă pentru a putea pleca la luncru în Budapesta. Voi pleca împreună cu soţia şi cu fetiţa şi vom lucra în agricultură timp de o lună de zile. Am mai fost acolo la muncă, e bine, salariul e bun. În Târgu-Mureş suntem şomeri şi nu ne-am găsit loc de muncă”, a spus Tokes Csaba.

Circa 4.000 de paşapoarte eliberate

Perioada estivală a dus la creşterea numărului celor care solicită paşapoarte, deoarece mulţi mureşeni pleacă la muncă pe perioada sezonului, alţii, care sunt plecaţi deja, profită de concediul pentru a-şi reînnoi documentele, iar alţii pleacă pur şi simplu în vacanţă în străinătate. „În luna iulie am emis 1.013 paşapoarte temporare şi 1.779 electronice şi am eliberat 1.011 paşapoarte temporare şi 1.882 de paşapoarte electronice, unele emise din luna precedentă. Am avut zile în care numărul solicitărilor depăşea 200 de astfel de documente”, a precizat Cosmin Ungur, şef  Birou paşapoarte.

Potrivit acestuia, cea mai aglomerată zi pentru funcţionarii mureşeni este cea de marţi, când aceştia lucrează până seara. „Avem permanent trei funcţionari la cele trei ghişee de primiri documente şi un funcţionar la biroul de informaţii. Paşaportul electronic este eliberat în termen de 14 zile şi e valabil cinci ani, iar cel de urgenţă este valabil un an şi se eliberează în două ore”, a mai precizat Cosmin Ungur.

Cât costă un paşaport?

De luna trecută preţul unui paşaport electronic este de 276 de lei, cu 10 lei mai scump decât înainte. Costul unui paşaport temporar se ridică la 216 de lei, din care 100 de lei o reprezintă taxa suplimentară de urgenţă. Programul de depunere şi de eliberare a documentelelor este de zilnic de la 8.30 la 16.30, cu excepţia zilei de marţi când programul cu publicul este până la ora 18.30.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite