Târgu-Mureş: Mii de euro cheltuiţi pentru „drumul gunoaielor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumul până la depozitul de deşeuri din Sânpaul va costa peste 1,1 milioane de euro. Consiliul Judeţean va achita circa 65.000 de euro pentru despăgubirea a 32 de localnici ce au parcele de teren în zonă.

Consiliul Judeţean alocă peste 65.000 de euro pentru a expropria mai mulţi localnici din comuna Sânpaul, care au parcele de teren în zona în care autorităţile judeţene vor construi drumul de acces la depozitul de deşeuri ce va fi amplasat acolo.

Consiliul Judeţean a semnat anul trecut proiectul european „Sistemul de management integrat al deşeurilor” iar construcţia depozitului de la Sânpaul, precum şi a drumului de acces către acesta fac parte din proiect.  Pentru realizarea drumului Consiliul Judeţean a alocat 1.184.975 de euro, bani la care se adaugă încă circa 65.000 de euro necesare despăgubirii celor care au terenuri în zonă.

Start la exproprieri

Drumul de acces la depozitul de deşeuri va avea o lungime de circa 3 kilometri şi două benzi de circulaţie, care să permită accesul maşinilor de gunoi la viitorul depozit din zonă. Pentru că drumul actual de pământ nu este suficient de lat, autorităţile au început achiziţia de teren de la 32 de localnici care au parcele în zonă.

Până acum 13 localnici au fost expropriaţi, iar alţi 19, care nu aveau dosarele complete, urmează să-şi primească banii zilele acestea. „Până anul trecut dosarele pentru expropriere trebuiau trimise în Instanţă, dar acum legea s-a modificat, deci acest lucru nu mai este necesar.  Acum aceşti 19 proprietari ce vor fi expropriaţi trebuie să-şi aducă documentele justificative şi  îşi vor primi banii. Fondurile alocate exproprierilor au fost virate de Consiliul Judeţean într-un cont special, deschis la Trezorerie”, a precizat Radu Spinei, managerul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor”, din cadrul CJ Mureş.

Finanţarea proiectului în pericol

Dacă drumul de acces la depozitul de deşeuri, percum şi utilităţile necesare acestuia sunt asigurate din bugetul CJ, restul investiţiei ar urma să fie asigurată din fonduri europene.  Finanţarea este pusă însă sub semnul întrebării, din cauza unor contestaţii depuse la licitaţia pentru desemnarea constructorului viitorului depozit de deşeuri.

„Anul trecut am demarat licitaţia pentru desemnarea constructorului, dar aceasta a fost costestată în decembrie 2010. Am atacat decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care le dădea câştig de cauză contestatarilor şi acum am reînceput procedura de licitaţie. Termenul de depunere a ofertelor este 9 mai. Practic, am întârziat două luni din cauza contestaţiilor şi e un risc de pierdere a banilor europeni”, a precizat Radu Spinei.

Proiectul „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Mureş” are o valoare totală de 53.693.709 euro, fiind  finanţat de Uniunea Europeană în proporţie de 90%.

Proiectul cuprinde  realizarea unui depozit zonal de deşeuri  dotat cu staţii de pompare, epurare şi sisteme de colectare a biogazului. Depozitul va fi deservit de şapte staţii de sortare şi transfer din Cristeşti, Reghin, Râciu, Acăţari, Bălăuşeri, Sighişoara, Târnăveni.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite