Târgu-Mureş: Medic acupuncturist şi preot, salvat de la moarte cu o inimă nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişanul, cardiac de ani buni, a primit o inimă nouă de la un tânăr de 23 de ani, victima  unui accident rutier. Operaţia de transplant a durat şase ore şi jumătate şi a fost realizată cu succes de medicii mureşeni, care au şi adus cordul de la Bucureşti, unde s-a efectuat prelevarea de organe.

Bucurie imensă în familia preotului şi medicului timişorean Cornel Jupâneanţ, după ce aseară acesta a primit o inimă nouă. Preotul suferea de doi ani de cardiomiopatie ischemică, o boală gravă ce afectează ireversibil muşchiul inimii. După tratamente costisitoare şi o intervenţie chirurgicală pentru montarea unui defibrilator, timişoreanul a ajuns la capătul puterilor.

Nu şi-a abandonat însă credinţa, iar rugăciunile sale, ale familiei şi ale enoriaşilor au fost ascultate, iar bărbatul a fost salvat în ultimul moment de medicii mureşeni de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Soţul meu era pe lista de aşteptate de câteva luni. În ultima vreme se simţea slăbit şi n-a mai putut face faţă efortului de a fi şi medic şi preot în acelaşi timp, pentru că din 2002 absolvise Facultatea de Teologie, iar în weekenduri slujea şi în timpul săptămânii se ocupa cu medicina alternativă, respectiv acupunctura şi fitoterapia. În septembrie i s-a pus un defibrilator la Timişoara pentru riscul de moarte subită, dar acesta n-a putut face faţă pe o inimă slăbită, drept dovadă că a venit într-o stare gravă acum o lună aici”, spune Rodica Jupâneanţ, soţia sa.

Donatorul a salvat mai multe vieţi

În pieptul preotului de 52 de ani bate acum o inimă de 23 de ani, prelevată de medicii mureşeni de la un tânăr bucureştean, care a suferit un accident de circulaţie.  Tânărul a mai salvat patru vieţi, deoarece ficatul i-a fost prelevat la Bucureşti şi împărţit în două pentru a fi transplantat la doi pacienţi, iar rinichii la fel.

„Pentru familia donatorului vreau să le spun să fie siguri că băiatul lor se va mântui, pentru că soţul meu fiind şi preot îl va pomeni  şi se va ruga pentru el câte zile va avea, iar sufletul lui va ajunge în lumea drepţilor”, spune soţia preotului.

Chiar dacă se bucură pentru reuşita intervenţiei chirurgicale, soţia preotului simte durerea mamei tânărului donator, mai ales că este şi ea la rândul său mamă. „Avem un băiat şi o fată, băiatul a studiat medicina ca şi tatăl său şi vrea să se specializeze în acupunctură, iar fata e farmacistă, e căsătorită şi însărcinată în luna a opta. Soţul meu trăia cu speranţa că va apuca să-şi vadă nepoţelul”, spune soţia sa.

Medicii mureşeni cred că acest lucru va fi posibil, deoarece transplantul cardiac a decurs fără probleme. „Intervenţia chirurgicală a durat şase ore jumate, a decurs fără probleme deosebite, iar pacientul evoluţia pacientului  este bună. Suntem mulţumiţi de calitatea cordului implantat. Urmează o perioadă mai critică în Terapie Intensivă, unde urmărim eventualele reacţii de respingere a cordului şi să le tratăm dacă acestea apar”, a precizat dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul SCJU.

Potrivit acestuia, pacientul era în stare foarte gravă. „A fost o intervenţie în extremis, care i-a salvat viaţa. Pacientul avea un defibrilator implantat, ce l-a menţinut în viaţă până acum, dar transplantul cardiac era ultima soluţie, pentru că în ultima vreme nu mai răspundea la medicamente şi nici la celelalte dispozitive medicale”, a mai precizat medicul.

Acest transplant este cel de-al 46 efectuat la SCJU şi al cincilea din acest an.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite