Târgu-Mureş: Măriuţa Covrig, campioană la gătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măriuţa Covrig e campionă la gătit
Măriuţa Covrig e campionă la gătit

Mureşeanca lucrează ca bucătar-şef  la Pensiunea „Ana”  şi a participat la numeroase concursuri gastronomice în ţară şi străinătate. Cel mai recent titlu obţinut a fost Menţiune la Campionatul internaţional de gătit în aer liber.

Măriuţa Covrig a iubit gastronomia de mică. „O ajutam mereu pe mama în bucătărie, îmi plăcea s-o văd cum găteşte. Cel ami mult îmi plăcea cum făcea papricaşul de pui, reţetă pe care am păstrat-o şi eu”, spune bucătăreasa. Primul contact cu lumea bucătăriei l-a avut după finalizarea liceului, când a ajuns să lucreze ca vânzătoare într-o cofetărie.

„Eram înconjurată de dulciuri şi îmi doream mult să le pot face şi eu. Am ajuns să lucrez în cadrul Laboratorului de Stat, care aproviziona la vremea aceea toate cofetăriile din oraş”, spune Măriuţa Covrig. În cei opt ani de zile, cât timp a lucrat ca şi cofetar, mureşanca a învăţat numeroase reţete de dulciuri, printre care şi papanaşii, pentru care Pensiunea „Ana” este renumită în întreg oraşul.

Bucătăria italienească

La sugestia unui prieten Măriuţa Covrig a plecat la 27 de ani în Ungaria, unde a lucrat ca şi ajutor de bucătar într-un restaurant cu specific italian. „Acolo am învăţat de la maestrul bucătar, care era italian de origine , să gătesc paste, fructe de mare, fripturi şi salate. Îmi plăcea mult să prepar pastele, mai ales că maestrul le gătea în cadrul restaurantului, după reţete tradiţionale”, povesteşte bucătăreasa. După cinci ani de bucătărie italinească, Măriuţa Covrig a revenit în ţară, iar după doi ani s-a angajat la Pensiune „Ana”.

Imaginaţie, principala calitate a bucătarilor

Pensiunea are în meniu atât preparate tradiţionale româneşti cât şi italiene, astfel că Măriuţa Covrig s-a adaptat foarte uşor noului loc de muncă, iar pe parcurs a ajuns bucătarul-şef al unităţii.

Schimbăm des meniul aici, aşa că am ocazia să experiementez. Eu nu mă bazez pe o reţetă, îmi place mereu să adaug sau să scot un anumit ingredient, astfel încât să obţin ceva nou. Un bucătar trebuie să aibă multă imaginaţie, pentru că e foarte important şi cum arată preparatul şi modul său de prezentare. Cel mai recent preparat pe care l-am creat a fost piept de pui cu sos de curry, reţetă adaptată specificului local, pentru că românii preferă încă preparatele tradiţionale şi nu sunt foarte deschişi la nou în cee ce priveşte mâncarea”, spune bucătăreasa.

Lucrând ca bucătar-şef, Măriuţa Covrig a avut ocazia să participe la numeroase competiţii de gastronomie, atât în ţară cât şi peste hotare. Cel mai recent concurs a fost Campionatul Internaţional de gătit în aer liber, unde guiaşul de fasole şi supa picantă de peşte pregătite de bucătăreasă au fost răsplătite cu menţiune din partea unui juriu internaţional.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce trebuie să facă un bucătar pentru a-i ieşi mâncarea bună?
În primul rând să fie bine-dispus. În cazul în care e nervos şi agitat nici mâncarea nu va fi excepţională. Veselia se transmite şi în ciorbă. Eu încerc să fiu bine-dispusă mai tot timpul şi asta se vede în reacţia clienţilor.
Care e felul tău de mâncare preferat?
Eu nu sunt o gurmandă, dar dacă ar fi să aleg un fel de mâncare, aş alege o salată sau un piept de pui la grătar. Nu-mi place peştele şi nici produsele din peşte, dar de gustat gust orice fel de mâncare. Ştiu că se spune că bucătarii mănâncă mult, dar nu-i chiar aşa.

Ce-i place:
Îmi place să mi se spună adevărul în faţă, chiar dacă doare. Ador călătoriile. Îmi place shopping-ul. Îmi place să ies în oraş cu colegele, chiar şi la discotecă. Am mulţi prieteni şi îmi place să cunosc mereu oameni noi. Aprecize oamenii care îşi respectă cuvântul dat.
Ce nu-i place:
Nu-mi plac oamenii falşi. Nu-mi place să gătesc acasă. Nu-mi place că oamenii sunt stresaţi şi se grăbesc mereu. Nu suport dezordinea şi mizeria în bucătărie. Nu-mi place să gătesc după o reţetă fixă.

Profil:

Data naşterii: 4 mai 1967 la Râpa de Jos, judeţul Mureş
Profesie: Bucătar şef la Pensiune „Ana”
Studii: Liceul Economic, profil Alimentaţie Publică
Stare civilă: Necăsătorită

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite