Târgu-Mureş: Liceul Bolyai Farkas se darâmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucăţi din acoperişul liceului cad pe trotuar
Bucăţi din acoperişul liceului cad pe trotuar

Bucăţi din acoperişul clădirii au început să se desprindă, punând în pericol elevii şi trecătorii din zonă. Eparhia Reformată din Cluj Napoca, proprietara de drept a clădirii va plăti doar lucrarea de reabilitare temporară a acoperişului, neavând bani pentru reparaţii capitale.

Clădirea în care funcţionează liceul Balyai Farkas din Târgu-Mureş este pe cale să se dărâme. Bucăţi mari din primul corp de lângă strada cu acelaşi nume au căzut pe trotuar şi doar o minune a făcut că nu au rănit pe nimeni. Cei peste  o mie de elevi ai Liceului Bolyai Farkas, dar şi trecătorii care au drum prin zonă sunt acum nevoiţi să circule pe stradă, deoarece trotuarul de lângă unitatea de învăţământ este închis circulaţiei pietonale. „Au început să cadă bucăţi din tencuială şi cărămidă din stucatura de sub pod. E pericol pentru copii şi de aceea am închis porţiunea de trotuar”,  a precizat Horvath Gabriela, director adjunct al Liceului Bolyai Farkas.

Clădire de peste 200 de ani

Corpul de clădire din care au început să cadă bucăţi de cărămidă are o vechime de peste 2 secole. Apa infiltrată în pod se poate extinde şi la tavanul internatului, care se află la etajele superioare ale clădirii. „Liceul este vechi, această aripă are 200 de ani şi cealaltă peste 100. Am mai avut infiltraţii în pod, din cauza ploilor şi în ani trecuţi, dar s-au remediat (...) În cealaltă aripă a clădirii avem infiltraţii de la subsol şi avem probleme în pivniţă”, a mai precizat directoarea.

Cine renovează?

Clădirea Liceului Bolyai Farkas a fost retrocedată Eparhiei Reformate din Cluj Napoca, iar aceasta are un contract cu o firmă de construcţii, care vine şi face lucrările de reparaţii. „Am solicitat unei firme să facă devizul pentru lucrare, vom semna contractul şi se va face reabilitarea parţială a acoperişului. Nu facem reabilitare totală, pentru că nu sunt bani”, a precizat Veres Karoly, consilier economic al Eparhiei Reformate Cluj Napoca.

Primăria Târgu-Mureş ar fi dispusă să investească în reabilitare, dar pentru asta are nevoie de accordul Bisericii. „La Bolyai sunt probleme mari de infrastructură. Biserica nu o să aibă posibilitatea să pună la punct clădirea şi atunci am cerut s-o predea autorităţii locale. Trece la Primărie 10-15 ani, o punem la punct şi apoi o redăm înapoi Bisericii”, a precizat primarul Dorin Florea.

Faptul că liceul stă să se dărâme nu îi sperie pe elevi. „Nu îmi e frică, m-am obişnuit cu această clădire veche, dar ar fi mai bine dacă s-ar renova. De exemplu sala de sport a fost doar zugrăvită şi atât, în exterior arată tot la fel”, spune Pal Blanka, din clasa a IX-a E.

Peste 1.300 de elevi


În cadrul clădirii studiază atât cei 1.114 elevi ai Liceului Teoretic Bolyai Farkas cât şi cei 240 de elevi ai Liceului Teologic Reformat. Cursurile la liceul teoretic sunt susţinute de către 101 cadre didactice, iar la cel teologic de 24 de profesori. În internatul liceului sunt 56 de locuri, din care 46 sunt ocupate timp de cinci zile pe săptămână.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite