Târgu-Mureş:Liber la cumpărat artificii, cele mai scumpe: 100 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşenii pot cumpăra de azi, cu preţuri între 2 şi 300 de lei, artificii pentru Revelionul 2010. Deja a fost confiscată marfă ilegală, iar poliţiştii se aşteaptă să deschidă dosare penale.

Mureşenii pot cumpăra de azi în mod legal artificii, care se găsesc în pieţele de zi şi în proximitatea hypermarketurilor. Este o tradiţie ca de Revelion să se arunce pe străzi şi din balcoane cu ele, dar comercianţii prevăd vânzări mai mici decât cele de anul trecut. „De când suntem în UE, legea e mai drastică, vindem doar artificii de clasa I (cel mult 3 g de exploziv, n.r.). Însă câştigurile sunt bune, fiindcă oamenii s-au obişnuit să se distreze cu asemenea artificii mai puţin periculoase”, ne-a declarat Marton Ioan, vânzător.

Andrasi Sarolta a cumpărat câţiva „vulcani” şi steluţe pentru masa de Revelion, ca şi câteva baterii şi rachete pentru momentul trecerii dintre ani. „Mergem cu prietenii la o cabană din Topliţa, facem asta de câţiva ani, şi asemenea artificii niciodată nu lipsesc”, ne-a spus tânăra.

Controale la sânge

Florin Pălăşan, şeful Serviciului arme, explozivi şi substanţe periculoase din cadrul IPJ Mureş a arătat că infracţiunile au scăzut iarna trecută cu 85-90 la sută faţă de acum doi ani şi ne-a asigurat că şi în aceste sărbători situaţia din oraş va fi sub control. „Anual, mulţi dintre comercianţii autorizaţi de ITM se aleg cu dosare din partea noastră”, a afirmat acesta, care a adăugat că e urmărită şi vânzarea la negru a articolelor pirotehnice rămase din anii precedenţi.

Astfel, înainte de Crăciun, Poliţia a confiscat 720 petarde ale unui comerciant din Crăciuneşti. Potrivit legii, confecţionarea, deţinerea, comercializarea (mai ales către minori), respectiv importul sau folosirea obiectelor artizanale pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T.1, T.2, a artificiilor din categoria "obiecte zburătoare luminoase" şi a pocnitorilor din clasa I, sunt sancţionate cu închisoare de la 3 luni la 1 an. Preţurile artificiilor variază între 2,50 de lei, steluţele simple pentru brad şi aşa-numiţii „vulcani” (flacără cu scântei verticală, ce se poziţionează pe sol, n.r.) costă 300 de lei. Mai pot fi achiziţionate rachete cu 10 şi 20 de lei, fumigene cu 5 lei pachetul şi baterii, la 45 de lei.

Bucurie pentru medici

Medicii mureşeni salută înăsprirea legislaţiei, fiindcă în acest fel s-au evitat accidente grave precum cele petrecute în anii trecuţi, în urma cărora mai mulţi mureşeni au avut de suferit. „Recomand evitarea, de către copii, a locurilor aglomerate şi în special zona centrală a oraşului, în noaptea de Revelion. Astfel pot fi evitate situaţii ca în anii trecuţi, când la cabinet am avut persoane care şi-au pierdut un ochi”, ne-a declarat medicul oftalmolog  Adina Ardelean din Târgu Mureş. În noaptea de Revelion sunt aşteptaţi 5000 de mureşeni la manifestările cu focuri de artificii din centrul oraşului. 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite