Târgu-Mureş: Kilyen Domokos sculptează cetere din deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar din comuna Vărgata confecţionează instrumente muzicale inedite, unice în zona Văii Nirajului. Artistul popular crează cetere, pe care le sculptează pentru a fi pe placul clienţilor, dar ciopleşte şi porţile caselor din zonă.

Nu există localnic în comuna Vărgata care să nu-l cunoască pe Kilyen Domokos, un bătrânel de 70 de ani, vestit în toată zona pentru talentul său artistic. Cei mai mulţi îl ştiu de la primărie, unde a ocupat fotoliul de primar timp de 28 de ani, însă bătrânul s-a făcut cunoscut şi datorită pasiunii sale pentru fabricarea ceterelor.

Instrumente muzicale din deşeuri

Ineditul acestor cetere stă în modul lor de creaţie. Kilyen Domokos confecţionează aceste instrumente muzicale din deşeuri de lemn şi fier. Astfel, pentru o ceteră, bătrânul foloseşte o bucată de lemn de brad, un butuc mai tare pentru cuiele de accordare, iar pentru corzi, cablu de ambreiaj de Dacie. „Fabricarea unei cetere îmi ia cam două săptămâni, timp în care o accordez, iar apoi se poate cânta la ea. Cetera e un instrument accordat pentatonic şi nu poate fi folosit decât la cântatul melodiilor populare simple”, a spus bătrânul.

După fabricarea ceterelor, artistul le şi sculptează, creând astfel adevărate opere de artă, apreciate de clienţi. „Instrumentele sculptate devin obiecte de decor şi îi atrag şi pe tineri. Eu nu vreau ca tradiţia aceasta a confecţionării ceterelor să moară, de acceea caut s-o las mai departe. Momentan am un tânăr sculptor intresat de fabricarea acestor instrumente”, a precizat artistul popular.

Pasiune din copilărie

Bătrânul a început să confecţioneze cetere din copilărie, când oamenii de la ţară nu-şi puteau permite achiziţionarea de instrumente muzicale. „Când eram copil nu exista electricitate, eu am crescut desculţ şi cu lampa cu petrol, dar îmi plăcea mult muzica, aşa că m-am apucat să-mi cioplesc o ceteră, să am la ce cânta”, povesteşte bătrânul.

Până în prezent, artistul a sculptat peste 30 de cetere, pe care le-a vândut sau le-a făcut cadou prietenilor. Pe lângă cetere, bătrântul sculptează şi porţile caselor. „Am cioplit în stilul secuiesc peste zece porţi, prima dată pentru mine, apoi pe la parohiile din zonă. M-am apucat de sculptatul acestora de zece ani, practic de când am ieşit la pensie”, a mai spus artistul. Lucrările bătrânului sunt unice în zonă. „Pe toată Valea Nirajului nu mai e nimeni care să ştie face astfel de cetere”, a adăugat Kilyen Domokos.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite