Târgu-Mureş: Jucăriile de lemn intrate pe piaţă sunt la mare căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucăriile de lemn au mare cautare foto Arhivă
Jucăriile de lemn au mare cautare foto Arhivă

Moda chinezismelor şi a jucăriilor din materiale plastic a apus, copiii se dau în vânt după jucăriile din lemn.La  Târgu-Mureş piaţa jucăriilor a fost invadată de piese din lemn. Diverse modele, viu colorate atrag ochiul copilului, de cum intră în magazine. Vânzătorii spun că se vând ca pâinea caldă.

Moda jucărioarelor din lemn a intrat pe piaţa mureşeană încet, dar sigur. Dacă până acum cinci ani, abia puteai găsi cuburi sau căluţi din lemn, ultimul an şi-a spus cuvîntul. Jucării de toate formele şi culorile, de la puzzle-uri şi până la piese lego toate sunt confecţionate din lemn, colorate frumos şi se găsesc pe diverse categorii de vâste.

Cei mici au acces de la animale colorate, maşinuţe sau trenuleţe, şine sau parcări, până la dulăpioare, jucării cu role sau păpuşele. „Toate jucăriile sunt lucrate manual şi pot spune că au priză la cumpărători. Sunt tot mai mulţi părinţi  care aleg jucării din lemn, chiar dacă uneori dau un ban în plus. Noi avem grijă la ce vopsea folosim, să fie ecologică, să poată fi dusă la guriţă“  a declarat Szasz Ferencz, producător.

Părinţii se informează şi ei. Chiar dacă o jucărie le scoate mai mulţi bani din buzunar, nu se uită atunci când e vorba de sănătatea şi inteligenţa copiilor lor. „ Sunt foarte rezistente, din câte am observat eu. Celelalte sunt mai ieftine, dar atâta şi ţin. O zi, două şi gata, nu mai are copilul jucărie. Plus că mă îngrozesc de căte ori duce la gură. Dacă înghite vreo piesă, vreo rotiţă? Cu astea din lemn, nu mi-e teamă“, spune Anca Giurgea, mămica unei fetiţe de trei ani. Cele mai multe jucării sunt confecţionate din frasin, au marginile rotunjite, nu au piese mici, iar vopseaua nu este toxică.

Jucării recomandate de psihologi

Psihologii şi educatorii recomandă jucăriile din lemn. Au motivele lor: „Dezvoltă creativitatea, pun copilul la încercare, stimulează imaginaţia şi copilul este fascinat la atingerea lemnului. Este un material care vine din natură, copilul îl simte şi ca parfum. Se asamblează uşor, copilul trebuie să facă efort să pună jucăriile în mişcare“ a declarat  Ramona Crăciun, psiholog.

Controale şi amenzi

Preţurile jucăriilor variază între 9 şi 200 de lei, depinde de felul şi mărimea pieselor. Producătorii care s-au inspirat din Occident au avut fler. Si nu e de mirare, deoarece în ultimele două săptămâni din luna mai comisarii OJPC Mureş au verifcat 45 de agenţi economici care comercializau jucării „made in China“ şi au retras de la vânzare piese în valoare de 12.000 de lei.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite