Târgu-Mureş: Ipotecă pentru căldură şi a apă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria le cere mureşenilor să îşi pună ipotecă pe locuinţe, în schimbul lucrărilor efectuate în apartamentele. Doar aşa, mureşenii cu venituri mici îşi pot plăti centralele sau instalaţia de distribuţiei pe orizontală, montate pe banii Primăriei.

Mureşenii care au venituri de până la 769 de lei pe membru de familie şi nu îşi permit montarea instalaţiei de distribuţie pe orizonatală vor primi ajutor din partea Primăriei. De acest ajutor vor beneficia şi cei care vor să-şi monteze centrale de apartament şi nu se află în zona unitară de termoficare, deoarece consilierii locali au majorat plafonul veniturilor, de la 615 lei la 732 lei.

Condiţii impuse

Practic, ajutorul Primăriei Târgu-Mureş constă în suportarea de către Energomur a montării centralelor termice de apartament sau a lucrărilor la instalaţia de distribuţiei pe orizontală, urmând ca banii respectivi să fie recuperaţi de la proprietarii apartamentelor în rate fixe, în termen de minim cinci ani.

Pentru asta, Energomur va contracta un credit de 6.000.000 de euro din care va demara lucrări pentru instalarea sistemului de distribuţie orizontală precum şi pentru montarea centralelor termice individuale pentru cazurile sociale şi pentru alte lucrări conexe investiţiilor de bază.

Primăria  pune, însă, şi o condiţie: împrumutul contractat să fie trecut şi în cartea funciară. Acest lucru înseamnă că persoana care primeşte ajutorul financiar din partea municipalităţii are interdicţie de înstrăinare a imobilului în care se efectuează lucrările respective. Costurile contractului de garanţie imobiliară, a extraselor de carte funciară, taxa de înscriere a ipotecii la cartea funciară, precum şi radierea acesteia vor fi suporate tot de către proprietarul solicitant.

Mureşenii, sceptici la ofertă

Chiar dacă sunt peste 700 de mureşeni care şi-au depus cerere pentru acordarea acestor facilităţi din partea Primăriei, mulţi nu văd cu ochi buni ideea garantării cu propriul imobil. Ilona Kardus are 79 de ani şi o pensie de 350 de lei, primită după 15 ani de muncă. Nu are bani de microcentrală, iar ideea ratelor o sperie.

Dacă nu pot plăti ratele ce-o să mă fac? Că pensia mea e de 350 de lei pe lună, din care trebuie să-mi cumpăr şi mâncare şi medicamente pentru că sufăr de cataractă şi astm. Eu vreau să rămân în sistemul Energomurului, dar mi-e teamă de rate pentru că dacă n-o să le plăteasc poate rămân fără casă. Mi-e groază şi de factura de întreţinere de la iarnă, mai ales acum că au scumpit preţul“, spune pensionara.

Preţul de facturare a gicacalorieie se va mări de la 1 august de la 193,48 de lei cât e în prezent la 231 de lei.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite