Târgu-Mureş:Ioan Şopterean: „Meseria mea asigură succesul unei căsnicii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Şopterean
Ioan Şopterean

Conştient de importanţa starostelui la orice nuntă, mureşeanul se declară mândru de cei peste 20 de ani de activitate. Născut în Reghin, Ioan a venit în oraşul nostru pentru a studia la liceu şi pentru a-şi crea un destin strălucitor în cea mai importantă localitate a judeţului. Dar nu şi-ar fi imaginat niciodată că ar fi devenit staroste la nunţi.

„După ce am absolvit liceul, am lucrat ca dulgher timp de câţiva ani, dar nu m-am simţit niciodată în largul meu. Ştiam că sunt în stare de mai mult, pentru că încă de mic îmi plăcea să organizez, chiar dacă era vorba de o zi de naştere sau de simpla joacă din faţa casei. Am cunoscut nişte oameni de bine care m-au introdus în lumea nunţilor şi după ce am fost ajutor de staroste, în 1989 am decis că am destulă experienţă ca să mă ocup de nunţi de unul singur. Niciodată nu aş fi visat că aş ajunge să fac asta, dar iată că viaţa e plină de surprize”, recunoaşte bărbatul. Urările de bine le-a „moştenit” de la părinţii şi bunicii lui, care i-au fost aproape în anii de început de carieră. „Mama mea, Dumnezeu s-o ierte, mi-a povestit cum decurgeau nunţile din satul ei şi m-a învăţat să păstrez întotdeauna elementul tradiţional în tot ceea ce fac, la toate nunţile. Am participat până acum la peste 400 de nunţi, ca staroste sau ajutor de staroste şi vă spun cu mâna pe inimă că de fiecare dată mirii şi invitaţii au fost încântaţi de felul în care m-am ocupat ca totul să fie perfect, astfel încât toată lumea să se distreze. Bucuria oamenilor este hrana mea spirituală”, afirmă Şopterean.

Alaiul buclucaş

În urmă cu 19 ani, la una din primele sale nunţi ca staroste, mureşeanul a avut parte de un eveniment pe care nu îl va uita prea curând. „Conduceam alaiul, iar miresei i s-a rupt un toc şi s-a împiedicat. Eu mă aflam chiar în faţa ei şi ea a căzut pe mine. Pe moment m-am speriat, pentru că m-a luat prin surprindere, dar mi-am dat seama imediat ce se întâmplase, aşa că am luat-o pe mireasă în braţe, i-am înmânat-o mirelui şi i-am spus să o ducă în braţe până la final. Lumea m-a aplaudat, a fost ceva cu adevărat extraordinar”, povesteşte starostele.

Sănătatea e pe primul plan

Nu mai e tânăr şi e conştient de asta, dar încântă prin buna dispoziţie pe care o transmite, calitate nativă şi dusă la rang de artă  datorită experienţei ca staroste. „Dacă lumea nu e veselă, se îmbolnăveşte şi moare tristă. Oamenii din judeţul Mureş trebuie să înţeleagă cât de importantă e voia bună. Eu nu îmi fac planuri de viitor, vreau doar să fiu sănătos, iar restul vine cu siguranţă de la sine”, declară starostele Ioan Şopterean.

Profil

Născut

17 iunie 1956, la Reghin

Activitate

Staroste la nunţi

Educaţie

Liceul Forestier din Târgu-Mureş

Stare civilă

Căsătorit, doi copii

Ce-i place

„Sunt genul de om căruia îi place liniştea. Îmi place ca în momentele în care nu lucrez să citesc o carte, să ascult muzică populară şi să stau la poveşti cu prietenii mei. Îmi iubesc familia, cred că orice bărbat adevărat are nevoie de o soţie alături”, spune Ioan.

Ce nu-i place

„Niciodată nu mi-a plăcut răutatea oamenilor, dar într-un fel îi înţeleg, având în vedere cât de grea e viaţa în ziua de azi. Nu îmi plac manelele şi cred dacă eşti român şi asculţi un asemenea gunoi, îţi meriţi statutul de ţăran”, afirmă bărbatul.

Întrebări şi răspunsuri

Câştigaţi bine din activitatea de staroste?

I.S.: Trebuie să recunosc faptul că sumele câştigate sunt satisfăcătoare, îmi asigură  un trai decent. Soţia mea nu lucrează, se ocupă de casă, iar băieţii mei merg la facultate în Cluj, dar cu toate acestea reuşesc să le asigur toate poftele.

Care a fost nunta care v-a creat cele mai plăcute amintiri?

I.S.: În urmă cu exact 17 ani, am fost staroste la nunta unor prieteni din copilărie. A fost ceva special, am făcut totul gratis, din plăcere şi afecţiune pentru prietenii mei. Ei încă sunt împreună şi se iubesc exact ca în ziua nunţii lor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite