Târgu-Mureş: Intoxicaţi de mirosul de amoniac de la Azomureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din apropierea combinatului se plâng că nu mai pot respira aerul greu cu miros de amoniac. Combinatul chimic Azomureş se află, din nou, în centrul atenţiei. Localnicii din zonă se plâng că aerul a devenit irespirabil din cauza emisiei de amoniac.

Pe timpul verii, când afară temperaturile sunt foarte mari, mirosul greu ce vine dinspre combinat se simte pe o distanţă foarte mare. Cei mai afectaţi sunt locuitorii din zona combinatului, dar şi cei din Cristeşti.

„Este incredibil ce se întâmplă aici! Eu stau în apropiere, în Cristeşti, şi pot să vă spun că aerul este aproape irespirabil. Din păcate, aşa este de ani de zile şi nu se întâmplă nimic. Aici sunt şi mai multe magazine, de unde luăm alimentele, care după atâta poluare, cine ştie cât sunt şi ele de sănătoase. Este păcat că trebuie să îndurăm asemenea condiţii din cauza nepăsării unora“,  spune Ştefan Boara, un pensionar din Cristeşti.

Legumele şi fructele sunt afectate

Oamenii sunt disperaţi. În zadar au făcut sesizări peste sesizări la Agenţia de Protecţie a Mediului, că în afară de aplicarea unor amenzi, nimeni nu aluat măsuri concrete de diminuare a poluării. „Legumele şi fructele din grădini sunt afectate. Dacă am compara, de exemplu, roşiile din această zonă cu cele pe care le găsiţi în pieţele din oraş, aţi vedea cam ce diferenţă este între ele. La fel şi cu fructele, se simte şi la gust că ceva nu este în ordine. Au existat o serie de sesizări de-a lungul timpului, dar fără vreun rezultat concret. Adică vin inspectorii de la Mediu, fac măsurături, eventual când constată o problemă mai dau câte o amendă şi atât. Între timp, noi trebuie să suportăm acest miros zi de zi“, povesteşte Carmen Frandeş.

Emisiile sunt în parametri normali

Inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş spun că în permanenţă fac măsurători şi că, de cele mai multe ori, emisiile sunt în parametri normali. „Practic, procesul continuă zilnic. Facem măsurături tot timpul. Ceea ce pot să vă spun este că din măsurăturile pe care le-am făcut în aceste zile, nu am constatat nicio depăşire a concentraţiei de amoniac“, a declarat Gabriela Boca, şeful serviciului de monitoring din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş.

Anul trecut combinatul chimic Azomureş a fost amendat de trei ori, şi anume cu 20.000, 50.000 şi 80.000 de lei. Cea mai mare amendă a fost primită în luna noiembrie 2009, când, timp de trei zile consecutiv, din cauza combinatului, la Târgu-Mureş au fost înregistrate depăşiri ale valorilor maxime admise la emisiile de amoniac

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite