Târgu-Mureş: Indemnizaţia scade, cheltuielile rămân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile lunare pentru creşterea unui copil pot ajunge chiar şi la 650 de lei. În timp ce indemnizaţiile mămicilor sunt ameninţate cu o scădere de 15%, costurile pentru creşterea copilului rămân aceleaşi.

Luând în considerare doar lucrurile strict necesare precum laptele praf, hăinuţe, scutecele de unică folosinţă şi câteva jucărioare, se ajunge la circa 650 de lei lunar. La acestea se adaugă cheltuielile cu medicamente, cărucioare sau landouri.

„Am un băieţel de patru luni, iar cheltuielile se ridică binişor la peste 600 de lei, în condiţiile în care salariul meu este de 1.300 de lei. În plus, în această perioadă, copiii sunt amânaţi şi de la acele vaccinuri obligatorii care trebuie făcute de patru ori în primul an. Preţul unui vaccin este de minim 250 de lei, ceea ce înseamnă că într-un an, scot din buzunar 1.000 de lei. Am cumpărat cărucior cu 500 de lei, scaunul pentru maşină tot 500 de lei. Norocul meu este că Andrei nu a avut până acum nicio problemă cu colici sau alte îmbolnăviri şi nu a trebuit să dau bani şi pe medicamente“, spune Claudia Blaga, mămica unui băieţel.

Cheltuieli mari, la nou-născuţi

Costurile sunt cu atât mai mari cu cât la vârste mici copilul creşte văzând cu ochii, de la o lună la alta. „Copii cresc foarte repede şi, prin urmare, hainele le rămân mici la fiecare schimbare de anotimp. Cu toate că, din cauza crizei, am redus preţurile considerabil, costurile sunt şi aşa ridicate. Totuşi, pe perioada verii nu trebuie cumpărate foarte multe haine. Este recomandat, pentru cei mici, bumbacul, pentru că pielea lor este foarte sensibilă şi alte materiale pot provoca iritaţii. Astfel că, un compleu din bumbac pentru băieţi, constând în pantalonaşi, maieu şi cămăşuţă costă maxim 14,5 lei. Pentru ceva mai elegant din trei piese preţurile ajung şi la 65 de lei. La fetiţe, modelele sunt mai diversificate, preţurile la rochiţe variază între 16 lei şi 49 de lei, după preferinţe. Părinţii pot face economii cumpărând modele clasice, universal“, explică Ilona Moldovan, vânzătoare la un magazin pentru copii.

Tentaţia jucăriilor

Nici jucăriile nu sunt mai ieftine. „Este foarte important să testezi puţin copilul, să vezi ce anume îl atrage fără însă a cheltui foarte mult. La cei mici merg foarte bine jucăriile muzicale şi cele colorate. Spre exemplu, în această lună am cumpărat un carusel cu 100 de lei“, mai spune Claudia Blaga.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite