Târgu-Mureș:În prag de iarnă, Salina Praid este asaltată de clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salina Praid
Salina Praid

Minele de sare de la Praid nu mai fac faţă solicitărilor. Firmele care au câştigat licitaţiile de deszăpezire vor să se aprovizioneze din timp cu material antiderapant

Bătaie pe sarea din Salina Praid. După experienţele nefericite din anii trecuţi când iarna i-a surprins nepregătiţi pe drumarii din România, tot mai multe firme care au câştigat licitaţiile de la primării pentru deszăpezire vor să se aprovizioneze cu material antiderapant. Cei din conducerea Salinei Praid fac faţă însă cu greu solicitărilor, mai ales că acestea au venit atât de târziu. „În alţi ani aveam solicitări de sare pentru deszăpeziri doar din străinătate. Anul acesta însă am primit solicitări multe şi din România, solicitări care în mod normal veneau după căderea primei zăpezi”, a declarat Seprodi Zoltan, directorul Salinei Praid. Aşa se face că deşi se lucrează la capacitate maximă, salina nu mai face faţă solicitărilor.

Piaţă de desfacere pentru Europa

Anul acesta este primul an în care drumarii îşi fac stocuri de sare înainte de a cădea primii fulgi de zăpadă. Chiar şi aşa, perioada de aprovizionare este destul de târzie pentru Salina Praid. „Nu mai facem faţă solicitărilor. Ar fi fost mult mai bine dacă aceste aprovizionări s-ar fi făcut încă din timpul verii. Atunci şi preţul ar fi fost mai bun. Noi furnizăm sare unor clienţi din Ungaria, Croaţia şi mai nou chiar şi Ucraina”, mai spune Seprodi Zoltan. Directorul salinei spune că din primăvară şi până în luna octombrie preţul ar fi fost de 148 de lei pe tona de sare faţă de 162 de lei pe tonă cât este în acest moment. Capacitatea maximă a salinei este de 130 de mii de tone pe an însă sunt ani în care producţia este mai mică. Cel mai mare procent din producţie este producţia de sare pentru drumuri. În anul 2009, producţia de sare a fost de 88 de mii de tone dintre care peste 95 la sută a fost vândută ca sare pentru drumuri.

Dintre acestea, 70 la sută au fost pentru export şi doar 30 la sută pentru drumurile din ţară. Cele mai mari cereri de sare se înregistrează în luna ianuarie şi februarie atunci când sunt cele mai mari zăpezi. Anul acesta nu mai puţin de 50 de mii de tone au fost livrate în cele două luni. La exploatarea minei de sare din Salina Praid lucrează 160 de angajaţi pentru o producţie de aproximativ 130 de tone de sare pe an.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite