Târgu-Mureş: Îmbulzeală la Bursa locurilor de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 50 de angajatori şi-au prezentat astăzi oferta de angajare la Bursa locurilor de muncă. Cele mai multe locuri de muncă oferite au fost în domeniul confecţiilor, construcţiilor şi serviciilor.

Peste o mie de şomeri mureşeni au venit astăzi la Bursa locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuaprea Forţei de Muncă Mureş, în parteneriat cu Oficiul Teritorial pentru IMM-uri. Oferta angajatorilor a fost însă cu mult mai mică faţă de numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Chiar şi aşa, şomerii au aşteptat ore întregi în faţa Casei de Cultură „Mihai Eminescu”  pentru a afla detalii despre ofertele angajatorilor mureşeni şi pentru a-şi lăsa un CV, acolo unde locul de muncă oferit era pe măsura experienţei lor profesionale. Mulţi au venit însă şi pentru a-şi recupera carnetul de şomaj, oprit de reprezentanţii AJOFM, care au dorit astfel să-i aducă cu orice preţ pe şomeri la Bursă. 

Ediţia din acest an a evenimentului s-a desfăşurat simultan atât în Târgu-Mureş, cât şi la sediul punctului de lucru al AJOFM din Sighişoara şi a beneficiat de prezenţa a 42 de agenţi economici. Oferta acestora cuprindea 514 locuri de muncă în domenii precum confecţii textile, construcţii, alimentaţie publică, finanţe, vânzări şi servicii.

Speranţa moare ultima

Oferta de locuri de muncă a angajatorilor prezenţi la Bursă a fost limitată, raportat la numărul mare de participanţi la eveniment, dar şi la numărul şomerilor din judeţ, care depăşeşte 21.000 de persoane. Speranţa moare însă ultima, aşa că mulţi mureşeni au venit să vadă oferta angajatorilor. „Am lucrat la o firmă din Bucureşti ca şofer mecanic, dar de un an sunt în şomaj. Ne-au chemat cei de la AJOFM la Bursă, mi-au luat şi carnetul de şomaj ca să fie siguri că vin, dar eu oricum veneam. Sper să-mi găsesc ceva de lucru aici, pentru că am peste 20 de ani de experienţă în domeniu, dar nu mi-am mai găsit de lucru, iar altceva în afară de asta nu ştiu să fac”, a spus Istvan Gheorghe de 43 de ani.

Dezavantajaţi de vârstă

Mulţi dintre cei prezenţi la Bursă s-au plâns că principalul obstacol în găsirea unui nou loc de muncă o reprezintă vârsta. „Am lucrat la un depozit en-gros de cosmetice, dar din cauza crizei a fost închis şi am fost dată în şomaj de la 1 ianuarie. Cei de la AJOFM mi-au propus să vin la Bursă, dar nu prea am speranţe să-mi găsesc un loc de muncă. Peste tot pe unde am încercat mi s-a spus că le trebuie persoanal tânăr, iar eu am 47 de ani. Experienţă de lucru am, pentru că am mai lucrat în domeniu, dar angajatorilor le convine să angajeze tineri, care nu au pretenţii slaariale mari, nu comentează, nu-şi cer drepturile şi se mulţumesc cu 500 de lei”, spune Gal Marta.

Oferta a fost limitată însă şi pentru absolvenţii de studii superioare. Acestora li s-au oferit doar 40 de locuri de muncă în domenii precum consultant financiar şi contabil, asta în condiţiile în care 5,6% din numărul total de şomeri mureşeni sunt absolvenţi de studii superioare.

Rata şomajului, în creştere

La ultima raportare a reprezentanţilor AJOFM  rata şomajului a crescut în luna aprilie de la 8,4% la 8,56%. Numărul total de şomeri înregistraţi în judeţ este de 21.188 de persoane, dintre care circa 9.800 sunt din Târgu-Mureş. 


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite