Iisus lovit, scuipat şi răstignit în faţa a sute de mureşeni (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iisus Hristos a fost răstignit în Piaţa Trandafirilor în cadrul procesiunii "Drumul Crucii"
Iisus Hristos a fost răstignit în Piaţa Trandafirilor în cadrul procesiunii "Drumul Crucii"

Sute de mureşeni au parcurs aseară „Drumul Crucii” alături de Iisus Hristos, Maria Maica Sa, Pilat din Pont, Simon din Cirene, zeci de soldaţi romani şi sute de iudeii, care îl condamnau pe Mântuitor la moarte. Procesiunea a început în cartierul Dâmbu Pietros pe o ploaie torenţială şi s-a încheiat după trei ore în Piaţa Trandafirilor, unde a răsirit soarele.

Evenimentul a fost pus în scenă de zeci de actori profesionişti şi amatori din mai multe oraşe din ţară şi a respectat popasurile Mântuitorului în drumul Său spre Golgota, menţionate în Sfânta Scriptură. Ajunşi în Piaţa Trandafirilor, mureşenii au asistat la Răstignirea lui Iisus pe cruce, iar apoi la Învierea Sa din a treia zi. Procesiunea i-a marcat pe spectatori, mulţi neputându-şi ascunde lacrimile de emoţie.



Popasuri dureroase

„Drumul Crucii” a început din cartierul Dâmbu Pietros, unde zeci de mureşeni s-au adunat să vadă condamnarea lui Iisus de către Pilat din Pont. Soldaţii romani l-au obligat apoi pe Mântuitor să poarte Crucea în spate şi să o ducă până la locul unde va fi răstignit. Procesiunea a respectat întocmai acele popasuri pe care Iisus le-a făcut în drumul său spre Golgota.

Iisus
image

Astfel, mureşenii au putut-o vedea pe Maria, Maica Sa, care a venit din mulţime să-I dea apă, pe Simon din Cirene, care a dus Crucea alături de El, pe femeile mironosiţe , care plângeau şi se tânguiau, dar şi pe soldaţii romani care, L-au biciuit, L-au scuipat şi L-au lovit cu picioarele.

A dus Crucea alături de Mântuitor



Printre cei prezenţi la procesiune s-a aflat şi mureşeanul Nicolae Nonea, care privea înmărmurit patimile Mântuitorului, până când un soldat roman l-a întrebat dacă nu vrea să ducă şi el crucea. Mureşeanul n-a mai ezitat şi a intrat în joc.

image

Parcă trăiam acele momente, a fost foarte real, mai ales că soldaţii romani strigau şi mă loveau şi pe mine cu biciul. Crucea era foarte grea, dar mă bucur mult că am putut-o duce şi eu, măcar un pic. Eu visase acest moment cu mult timp în urmă şi i-am spus preotului la spovedanie visul meu. Mi-a spus că am multe păcate, dar acum, după ce am dus Crucea, mă simt mai curat”, spune emoţionat mureşeanul.

image

Procesiunea a produs multă bucurie în sufletele celor prezenţi. „N-am cuvinte, a fost extraordinar. Până acum am văzut doar aşa ceva la televizor, dar acum e mult mai real decât în filme sau în cărţi”, spune Maria Oprea, pensionară.

Repetiţii intense

image


Actorii s-au pregătit intens pentru aceste eveniment. „Nu a fost plăcut să-l lovesc pe Iisus, chiar dacă era doar un rol, dar trebuia să fie totul cât mai real pentru ca oamenii să vadă suferinţa prin care a trecut acesta”, spune Florin Bircea, actor amator, care a jucat rolul unuia dintre soldaţii romani.

Pentru actorul Daniel Les, care-L întruchipează pe Iisus, experienţa a fost una dificilă. „ E greu pe drum, loviturile de multe ori sunt chiar reale, dar zic eu că merită. Au fost imagini şocante, dar nu trebuie să uităm că Paştele sunt esenţa creştinităţii, Moartea şi Învierea lui Hristos”, spune actorul.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite