Târgu-Mureş:Gunoaiele din Sovata vor fi transformate în îngrăşământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resturile menajere vor ajuta la înfrumuseţarea spaţiilor verzi
Resturile menajere vor ajuta la înfrumuseţarea spaţiilor verzi

Programul de compostare şi revalorificare a deşeurilor menajere biodegradabile din Sovata este unic în Mureş. Proiectul va fi aplicat în acest an la Sovata şi va urmări întreţinerea zonelor verzi din oraş cu ajutorul deşeurilor menajere transformate în îngrăşământ.

În următoarele 12 luni, în Sovata va fi pus în aplicare un program de reabilitare a spaţiilor verzi cu ajutorul deşeurilor menajere. Cu alte cuvinte, Sovata va deveni primul oraş mureşean al căror locuitori îşi vor înfrumuseţa oraşul cu ajutorul propriilor gunoaie. Programul coordonat de Primărie şi de Asociaţia Rhododendron va urmări creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la problema poluării, aplicarea compostării deşeurilor biodegradabile la nivel de gospodării şi asociaţii de locatari şi reducerea cantităţii de deşeuri transportate la rampa de gunoaie. “Am ales Sovata deoarece este o combinaţie perfectă între mediul rural şi cel urban şi am dorit să începem cu o locaţie relativ mică, pentru a controla mai bine procesul de colectare şi compostare a deşeurilor. Vom organiza întâlniri de informare cu reprezentanţii asociaţiilor de locatari, căci oamenii vor fi cei care vor pune în practică întregul proces”, ne-a declarat Szakacs Laszlo, ecologist în cadrul Asociaţiei Rhododendron.

“Reciclarea” gunoaielor

Valoarea programului este de 14.910  de euro, din care 13.310 (89,27%) sunt asiguraţi de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein şi Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE n.r.). În primă instanţă vor fi distribuite şi monitorizate 20 de recipiente compostatoare la gospodării individuale şi la asociaţii de locatari, în care oamenii vor depune deşeurile biodegradabile, ce pot fi transformate în îngrăşământ. Monitorizarea va oferi numeroase date care vor fi puse la dispoziţia Consiliului Judeţean Mureş, iar dacă rezultatele sunt pozitive, metoda va putea fi preluată şi în Târgu-Mureş. “Oamenii sunt receptivi, iar rezultatele vor fi cele scontate. E in interesul tuturor ca gunoaiele să fie folosite în interesul oamenilor. La finele programului vom afla dacă şi în Târgu-Mureş e posibilă implementarea lui”, a completat Szakacs Laszlo.

Ce este compostarea?

Prin acest proces, deşeurile menajere sunt tocate de un aparat special şi transformate în îngrăşământ. Metoda e uzitată în special în sate, pentru refacerea solului. Din mediul urban, însă, provin cele mai mari cantităţi de deşeuri, iar compostarea lor ar ajuta la menţinerea unui mediu sănătos şi curat.




Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite