Târgu-Mureş: Frigul, mai scump decât căldura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locatarii sunt nemulţumiţi de costul lucrării
Locatarii sunt nemulţumiţi de costul lucrării

Peste 100 de mureşeni tremură de frig în apartamente, deşi au schimbat ţevile de încălzire în bloc. Locatarii etajelor VIII şi IX a unui bloc din oraş nu au căldură în garsoniere, dar plătesc în ianuarie facturi triple la încălzire.

Târgumureşenii din blocul 51 de pe Aleea Carpaţi au ajuns la capătul răbdării. Cele 940 de garsoniere, din cladirea de nouă etaje sunt locuite de peste 1.000 de persoane, dintre care majoritatea pensionari. Îngroziţi de facturile mari pe care le-ar putea avea în timpul iernii, locatarii au decis să schimbe sistemul de ţevi de încălzire. Potrivit administratoarei asociaţiei de proprietari fiecare familie trebuia să achite 1.100 de lei pentru lucrare. „Aceasta a costat 375.638 de lei şi mai avem de plătit ultima rată de 42.000 de lei”, spune Daniela Bărtălan, administatoarea asociaţiei de proprietari nr.10.


Îngheaţă de frig în locuinţe


Locatarii sunt însă nemulţumiţi de calitatea lucrării făcute, mai ales că au ajuns să plătească mai mult la întreţinere în acest an, decât anii trecuţi, când ţevile nu erau schimbate. „Am plătit cinci ani de zile ţevile făcute, dar lucrarea a fost prea scumpă. Nu ştiu cum a fost făcută, ţevile în baie nu au nici un scop, plus că nici găurile nu sunt astupate. Aici e bătaie de joc. Eu nu mai plătesc nimic pentru ţevi. Să vină să mi le ia jos”, a spus Petrică Sava.

Mai mult, locatarii de la etajele superioare se plâng că nu au deloc căldură, deşi au plătit în ianuarie facturi aproape triple decât în decembrie. „De la 40 de lei pe decembrie, am ajuns la 160 de lei pe ianuarie şi nu prea am căldură. Vin acasă şi aerisesc caloriferul, care se încălzeşte maxim o oră. Apoi fac căldură în casă cu gaz. Am plătit 1.104 de lei pentru schimbatul ţevilor, dar plătim mai mult decât anul trecut, când factura era în jur de 100 de lei şi aveam căldură mai multă ca acum”, a precizat Hudac Attila, locatar.

Explicaţiile administratoarei

Potrivit administratoarei schimbarea ţevilor a fost o lucrare eficientă. „Lucrarea nu include neapărat şi scăderea costului la energie termică pentru că nu există o izolare exterioară a blocului. Legat de facturala încălzire din ianuarie, probabil s-a citit prea devreme contorul Energomur şi asta justifică factura mărită”, a spus administratoarea. Aceasta a mai precizat că ultima tranşă din lucrare se va achita, doar după ce problema căldurii la etajele superioare se va rezolva. Până atunci însă, locatarii tremură în case.

Administratorii în vizorul Primăriei

Locatarii nemulţumiţi de lucrările efectuate în bloc au depus o plângere la Corpul de Control din cadrul Primăriei, care va demara o anchetă. Momentan, inspectorii municipalităţii analizează activitatea contabilă a încă şase asociaţii de proprietari din oraş. Anul trecut primăria a primit peste 200 de petiţii ce vizau activitatea administratorilor. 
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite