Târgu-Mureş: Flash Mob împotriva urii şi prejudecăţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mureşenii sunt aşteptaţi diseară la Flash Mob-ul ce marchează Ziua Internaţională Împotriva Fascismului şi Antisemitismului
Mureşenii sunt aşteptaţi diseară la Flash Mob-ul ce marchează Ziua Internaţională Împotriva Fascismului şi Antisemitismului

Evenimentul din această seară va marca Ziua Internaţională Împotriva Fascismului şi Antisemitismului. În urmă cu 71 de ani, pe 9 noiembrie, a avut loc pogromul împotriva evreilor din Germania nazistă, cunoscut sub denumirea de „Noaptea de cristal“.

Asociaţia Divers, din Târgu-Mureş, în parteneriat cu Primăria, organizează în această seară, de la ora 18.00, o inedită mişcare de protest la adresa urii şi a discriminărilor de orice fel, cu ocazia Zilei Internaţionale Împotriva Fascismului şi Antisemitismului. Cu alte cuvinte, va avea loc un protest prin care participanţii vor transmite mesaje împotriva violenţei de orice fel.

„Flash mob“ reprezintă o formă de protest sau de transmitere a unei idei, care implică un număr mare de oameni şi care durează, în general, câteva secunde, după care mulţimea participantă se risipeşte ca şi cum nimic nu ar fi existat.

Prin această acţiune se doreşte crearea unui cadru în care să ne reamintim ce impact a avut ziua de 9 noiembrie 1938, ce a însemnat în viaţa membrilor comunităţii mureşene şi să conştientizăm la ce duce ura izvorâtă din prejudecăţi în comunitatea noastră locală, în prezent“, a declarat Koreck Maria, preşedintele Asociaţiei Divers.

Campanie internaţională

Manifestarea se alătură Campaniei Internaţionale „Elimină Ura!“ iniţiată de reţeaua europeană UNITED for Intercultural Action. Flash Mob-ul va avea loc la monumentul ridicat în memoria victimelor Holocaustului (situat la bifurcaţia străzilor Călăraşilor cu Morii) şi va consta în „construirea“ unor fraze împotriva prejudecăţilot rasiale, cu ajutorul unor afişe de tip A3 pe care vor fi tipărite litere.

Participanţii sunt aşteptaţi începând cu ora 17.30 şi sunt rugaţi să aducă lumânări sau lămpi  cu gaz, cu ajutorul cărora să fie luminate mesajele astfel create. Sunt aşteptaţi reprezentanţi ai ONG-urilor locale, dar mai ales mureşeni care doresc să transmită un mesaj împotriva urii şi a discriminării, de aici şi titlul flash mob-ului.

„Noaptea de cristal“, cum este cunoscută noaptea de 9 noiembrie 1938, a fost preludiul genocidului evreilor în Europa, printre care se numără şi aproximativ 6.000 de evrei din judeţul Mureş. În perioada celui de-al doilea război mondial, pe teritoriul României au fost ucişi aproximativ 380 de mii de evrei, cei mai mulţi dintre ei, în lagăre de exterminare.

Pogromul antievreiesc

Început în Berlin, la 9 noiembrie 1938, pogromul organizat de trupele de intervenţie rapida ale lui Hitler este considerat a fi începutul simbolic al Holocaustului, care a însemnat uciderea sistematică şi minuţios organizată a milioane de evrei. Dac înainte de începerea Holocaustului în lume trăiau 16 milioane de evrei, dupăa atrocitţile comise impotriva lor au mai ramas 10 milioane.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos: 

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite