Târgu-Mureş: Finanţare record pentru sistemul de apă şi canalizare din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Mureş a primit o finanţare nerambursabilă de 84,5 milioane de euro pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de apă şi canalizare. Contractul de finanţare a fost semnat astăzi în prezenţa ministrului Mediului şi al autorităţilor judeţene.

Apa potabilă şi canalizarea nu vor mai fi un lux pentru mureşeni şi asta deoarece din acest an Compania Aquaserv va demara o serie de investiţii în extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare din judeţ. Proiectul este cel mai mare de acest fel semnat vreodată în Mureş, atât ca şi costuri cât şi în ceea ce priveşte lucrările ce vor fi executate.

Valoarea totală a acestuia se ridică la circa 111 milioane de euro, dintre care 84,5 milioane reprezintă finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat astăzi în prezenţa ministrului Mediului, Borbely Laszlo, precum şi a autorităţilor judeţene.

„N-a existat până acum în judeţ o aplicaţie de această talie, e vorba de 111 milioane de euro care vor fi investiţi în extinderea sistemelor de apă şi canalizare, reabilitarea celor existente, modernizarea unor uzine de apă, construirea unor staţii de epurare noi şi reabilitarea unor staţii de epurare existente”,a precizat Sergiu Horobeţ, directorul Companiei Aquaserv.

Peste 350.000 de beneficiari

Potrivit ministrului Mediului, de lucrările demarate în cadrul acestui proiect vor beneficia peste 350.000 de mureşeni. „Până în 2015, în judeţul Mureş vor veni circa 200 de milioane de euro, în mare parte de la Uniunea Europeană, bani ce vor fi folosiţi pentru punerea la punct a sistemelor de apă cât şi a celor de deşeuri”, a precizat ministrul Borbely Laszlo.

Pentru proiectul finanţat astăzi, Compania Aquaserv a pregăti deja licitaţiile pentru demararea lucrărilor. Patru din cele 16 pachete de lucrări vor fi realizate în perioada aprilie-mai 2011, urmând ca restul de 12 lucrări să se realizeze în perioada următoare, proiectul finalizându-se în anul 2013.

Ce presupune proiectul

În cadrul acestui proiect vor fi reabilitate sistemele de apă potabilă şi canbalizare din Târgu-Mureş, Reghin, Luduş, Iernut, Sighişoara, Târnăveni şi Cristuru Secuiesc. Astfel, aici vor fi reabilitate staţiile de tratare a apei dar şi cele de epurare. La Luduş va fi contruită o staţie de epurare nouă, iar la Miercurea Nirajului una de tratare.

De asemenea, se vor construi trei conducte mari de apă. Prima va face legătura între comunele Pănet şi Band, a două va alimenta întreaga vale a Nirajului, iar a treia va face legătura înmtre localităţile Voinicei şi Sărmaş.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite