Târgu-Mureş:Eugen Albert, pianistul care îl acompaniază pe Costel Busuioc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor la Liceul de Artă din Târgu-Mureş, Eugen Albert a început colaborarea cu tenorul-minune în urmă cu 3 luni. Născut la Mediaş, actualul profesor, pianist şi dirijor a devenit mureşean cu acte datorită studiilor.

Elev al Liceului de Artă, care de curând a aniversat 60 de ani de existenţă, acesta a devenit profesor la şcoala copilăriei sale în urmă cu 9 ani. „Perioada petrecută la această şcoală a fost una dintre cele mai frumoase din viaţa mea. Atunci am învăţat ce înseamnă cu adevărat muzica şi cum să mă exprim cu ajutorul pianului. M-am îndrăgostit pur şi simplu de armonia muzicală a lui Bach, care e atât de actuală chiar şi azi, în ciuda faptului că aparţine secolelor XVII-XVIII. De atunci, muzica a devenit viaţa mea”, spune bărbatul. Alături de talentaţii elevi pe care i-a îndrumat în arta muzicii, dascălul a obţinut numeroase performanţe la concursurile naţionale şi internaţionale. Amintirea cea mai plăcută o are de la concursul Carlino din Udine (Italia n.r.), unde a câştigat premiul întâi, alături de eleva Puia Dorina. „Am obţinut un rezultat excelent alături de o elevă foarte talentată, căreia îi prevăd o carieră de prestigiu. Concursul a avut loc în 2007 şi chiar dacă am obţinut multe premii la Olimpiadele Naţionale, precum şi rezultate foarte bune la alte concursuri, Carlino reprezintă momentul cel mai drag al carierei mele profesorale”, e de părere Albert.

Pianistul lui Costel Busuioc

Din toamna lui 2001, la o lună după ce şi-a început activitatea didactică la Liceul de Artă, muzicianul a devenit pianist la Filarmonica de Stat din Târgu-Mureş. Experienţa şi talentul au făcut ca la începutul acestui an, el să cânte alături de Costel Busuioc, tenorul care a impresionat întreaga lume cu talentul său. „În ianuarie am început să îl acompaniez oficial, amandoi fiind încântaţi unul de celălalt. Până în prezent am participat la două evenimente, la Promenada Mall, de Valentine’s Day şi în Reghin. Aştept cu nerăbdare următoarele recitaluri, deoarece bucuria pe care vocea lui Costel o provoacă publicului este fantastică. E un talent unic şi un om extraordinar”, spune pianistul.


Muzica e tot ce contează

De câteva luni, profesorul a devenit şi dirijor al Orchestrei Liceului de Artă. Concertul „De la Bach la Beatles”, prin care instituţia şi-a aniversat frumoasa vârstă de 60 de ani a fost dirijat de Albert. „Am ales tema respectivă pentru a sublinia evoluţia şi diversitatea muzicală a elevilor. Muzica înseamnă prea mult pentru mine ca să renunţ vreodată, iar tot ce îmi doresc e să evoluez continuu în acest domeniu”, declară Eugen Albert.

Profil

Născut
3 iulie 1977, la Mediaş

Activitate
Profesor, pianist, dirijor

Educaţie
Facultatea de Muzică din Braşov

Stare civilă
Căsătorit


Ce-i place
„Îmi plac simulatoarele de zbor, mai ales că atunci când eram mic îmi doream să devin pilot. Urmăresc cu plăcere emisiunile programelor Discovery Channel, Mezzo şi TVR1. Apreciez foarte mult corectitudinea şi profesionalismul oamenilor din jurul meu”, spune profesorul.

Ce nu-i place
„Nu suport amatorismul şi lăudăroşenia. Încerc pe cât posibil să ocolesc persoanele care bârfesc. Nu îmi place infrastructura rutieră la Târgu-Mureş, oraş dealtfel superb. Străzile sunt prea înguste”, mărturiseşte Eugen.

Întrebări şi răspunsuri

Ce fel de om este Costel Busuioc?
E.A.: E un om de o calitate extraordinară. Un talent şi o voce care aduc bucurie în sufletele oamenilor. Colaborarea noastra a început acum 3 luni, prin intermediul unui prieten comun, Balla Sandor, un excelent bariton, de la Orchestra din Craiova.

Cine v-a arătat primii paşi ca dirijor?
E.A.: Sunt foarte mândru căci am fost îndrumat de Ilarion Ionescu Galaţi, unul dintre cei mai mari dirijori români. Îmi amintesc că atunci când a fost la Târgu-Mureş, el a subliniat că nu există alt Liceu de Artă în ţară la care să studieze atât de mulţi copii talentaţi.



Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite