Târgu-Mureş: E.ON Gaz a lăsat circa 25.000 de apartamenete mureşene fără apă caldă şi căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 25.000 de apartamente rămân de astăzi fără apă caldă şi încălzire
Circa 25.000 de apartamente rămân de astăzi fără apă caldă şi încălzire

Compania are de încasat 24 de milioane de lei de la furnizorul de agent termic şi apă caldă. Furnizorul de gaz a oprit astăzi alimentarea a 44 de centrale termice din oraş, lăsând circa 25.000 de apartamente fără apă caldă şi căldură.

Compania E.ON Gaz România a sistat astăzi furnizarea gazului metan către 44 de centrale termice din oraş, aparţinând furnizorului de apă caldă şi încălzire, Energomur. Decizia companiei E.ON Gaz a fost luată după ce Energomur a acumulat datorii la plata contravalorii gazelor naturale pe luna februarie.

Bani din trei surse

Banii pe care Energomur trebuie să-i plătească furnizorului de gaz provin din trei surse: de la mureşenii aflaţi încă în reţeaua de termie, de la Primăria Târgu-Mureş, care accordă o subvenţie la preţul gigacaloriei şi de la Guern, care accordă o compensare datorită creşterii neprevizionate a preţului gazului. Până în prezent, Primăria şi-a achitat partea de datorie pe această lună, dar Guvernul nu a virat încă suma de 3,5 milioane pe care o datorează Energomurului, deşi există o ordonanţă de urgenţă dată în acest sens.

Săptămâna trecută Primăria a achitat 2.000.000, iar săptămâna aceasta aşteptăm de la Guvern 3.500.000 de lei, pe care îi vor primi joi sau vineri şi îi vom redirecţiona către Energomur, urmând ca furnizorul de agent termic să mai achite E.ON până la sfârşitul lunii 2.200.000 de lei”, a precizat viceprimarul Claudiu Maior.

„Rea-voinţă”, marca E.ON Gaz


Chiar dacă furnizorul de gaz a primit deja o parte din bani, decizia de a sista de astăzi furnizarea de gaz se menţine. „Dacă E.ON sistează de astăzi gazul e o rea voinţă din partea acestora, atâta timp cât au garanţia unei hotărâri de Guvern, au deja 2.000.000 în cont, urmând ca zilnic Energomur să plătească 1.000.000 sau 1.500.000 până la sfârşitul lunii, până când îşi vor achita întreaga sumă de 2.200.000 de lei”, a mai spus viceprimarul.

Energomur consideră că decizia E.ON Gaz a fost luată de teama că banii de la Guvern nu vor fi achitaţi. „Deşi există o ordonanţă de Guvern care asigură că banii vor fi achitaţi, E.ON Gaz vrea să fie sigur că suma respectivă se plăteşte. Noi am făcut demersuri la Guvern pentru plata sumelor, mai ales că în luna august anul trecut a existat o situaţie similară şi atunci gazul ne-a fost sistat pentru o săptămână”,a precizat Bota Edit, purtător de cuvânt al Energomur.

Poziţia E.ON Gaz

Potrivit companiei E.ON GAZ, Energomur are de achitat o datorie de 24 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei reprezintă sume restante.
Comunicatul de presă emis de E.ON Gaz este valabil. De astăzi de la ora 14.00 sistăm furnizarea gazelor naturale către Energomur, până când datoriile acumulate de această societatea ne vor fi achitate”, a precizat Silviu Bucuroiu, funcţionar în cadrul Departamentului de Comunicare Externă, E.ON Gaz România.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite