Târgu-Mureş:Două târguri de joburi pentru medici şi şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Cariere în alb“ oferă posturi pentru medici, în străinătate, iar Târgul de Cariere vine cu joburi pentru oricine. Studenţi la medicină, medici sau personal sanitar auxiliar au venit cu zecile la târgul de locuri de muncă deschis astăzi, special pentru angajaţii din domeniul medical, la Hotel Continental.

Douăzeci de angajatori şi-au prezentat oferta în faţa candidaţilor ahtiaţi să îşi găsească un loc de muncă bine plătit în orice spital din afara ţării. Germania, Suedia şi  Norvegia sunt principalele ţări europene care vor să lucreze cu medicii noştri. Reprezentanţii spitalelor de aici ştiu că avem oameni bine pregătiţi, serioşi şi dornici să muncească şi să facă performanţă. Se bazează pe faptul că în clinicile din România nu au cu ce să facă toate acestea, astfel că ofertele ci care vin angajatorii străini sunt pur şi simplu de nerefuzat.

Salarii mari şi facilităţi

Contractele sunt, în mare parte, pe o perioadă de minim doi ani, cu salarii de la 1.800 de euro la 5.000, în funcţie calificarea candidatului. „Nu se poate trăi cu salariile din medicina românească. Noi toţi am vrea să rămânem, dar practic suntem obligaţi să plecăm. Pentru mai puţin decât ce facem aici, primim în alte ţări salarii chiar şi de zece ori mai mari. Şi acolo suntem şi respectaţi“, ne-a declarat Matei Pop, 22 de ani, student la Medicină.

Majoritatea angajatorilor străini oferă, pe lângă job, şi alte facilităţi: locuinţă de serviciu, ajutor în găsirea de locuri de muncă pentru ceilalţi membri ai familiei care ajung în ţara respectivă, cursuri gratuite de limbă străină şi, nu în ultimul rând, suport pentru includerea copiilor în sistemul de învăţământ public din ţara respectivă. Intrarea la „Cariere în Alb“ este gratuită.

Târg de cariere, joi şi vineri

Tot începând de astăzi, mureşenii vor avea parte de trei zile de training specializat dedicat planificării carierei, procesului de angajare şi antreprenoriatului. Seminariile preced o nouă ediţie a Târgul de Cariere, care se va desfăşura joi şi vineri la Târgu-Mureş. „Seminariile sunt gratuite şi se adresează tuturor persoanelor dornice de a afla mai multe despre instrumentele de planificare a carierei, despre drepturile şi obligaţiile conferite de statutul de angajat, dar şi despre varianta unei cariere antreprenoriale. În plus, ele abordează concepte ca autoevaluarea, brandingul personal, căutarea activă a unui loc de muncă, întocmirea unui CV şi a unei scrisori de intenţie, interviul de angajare, feedback-ul de 360 de grade, mentoratul şi drepturile angajatului“, explică Ştefan Teişanu, co-fondator al Târgului de Cariere.

Medicii vor să emigreze

Scăderea salariilor cu 25% îi determină pe tot mai mulţi medici să plece din ţară. Un studiu realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară“ arată că aproximativ 70% dintre salariaţi iau în considerare posibilitatea de a migra pentru muncă. Specialiştii susţin că exodul medicilor va dura 20 de ani de acum încolo, ceea va duce la o lipsă acută de servicii medicale de calitate. Profilul celor care pleacă: au între 30 şi 39 de ani şi 10 ani de vechime în specialitate.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite