Târgu-Mureş:Donaţii de sânge în autocare speciale, începând cu luna iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu luna iunie, mureşenii care vor dori să doneze sânge nu vor mai trebui să se deplaseze la Centrul de Transfuzie, întrucât o vor putea face în autocarele special dotate în acest sens de Ministerul Sănătăţii. Judeţul Mureş a fost inclus în lista zonelor în care vor fi puse în circulaţie centrele mobile de donare de sânge. Centrele mobile, în fapt autocare dotate special pentru procesul de donare, vor avea rolul de a da posibilitatea populaţiei să utilizeze şi alte forme de a dona sânge, în afară de aceste centre fixe, astfel încât să crească numărul de donatorilor.

Autocarele vor acţiona regional, ele deplasându-se după un program care urmează a fi stabilit. „Achiziţionarea centrelor mobile de donare de sânge este de bun augur, deoarece va oferi posibilitatea celor care locuiesc în sate să doneze sânge, benevol, pentru bunul mers al societăţii. Vom realiza o campanie de informare a societăţii civile şi vom face în aşa fel încât respectivele maşini să deservească o pătură cât mai mare a populaţiei mureşene”, ne-a declarat Maria Magda Bercea de la Crucea Roşie Mureş, instituţie parteneră cu Ministerul Sănătăţii.

Donaţii în spirit civic

 Maşinile se vor putea deplasa la instituţii, firme, în locurile publice din localităţile mureşene, pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene. Cu alte cuvinte, spre deosebire de donaţiile realizate la Centrele fixe de Transfuzie, persoanele care vor decide să doneze sânge în centrele mobile nu vor fi răsplătite cu bonuri de masă. „Este cunoscut faptul că o mare parte a celor care donează sânge provine dintr-o pătură mai nevoiaşă a societăţii, iar ajutorul financiar primit în schimb este principalul motiv al donării în sine. Prin intermediul centrelor mobile se încearcă atragerea mureşenilor către mentalitatea responsabilă şi civică occidentală”, a completat Maria Bercea. Această manevră va ajuta la creşterea calităţii sângelui recoltat.

Voluntarii vor recolta sângele

În centrele mobile (care au costat 900.000 de lei fiecare n.r.) vor lucra voluntari ai organizaţiei Crucea Roşie. După finalizarea acţiunilor de donaţie, sângele va fi preluat de către centrele de recoltare a sângelui din ţară, acestea urmând să-l prelucreze şi să-l pună apoi la dispoziţia spitalelor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite