Târgu-Mureş: Dispută între prefect şi ministrul Mediului pentru Natura 2000

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru protejarea unor specii de arbori şi a unor lilieci,  două păduri din jurul oraşului vor fi declarate arii naturale protejate. Extinderea sitului „Natura 2000” îi nemulţumeşte pe mai mulţi primari din judeţ, care spun că investiţiile şi proiectele din zonele respective vor fi blocate.

Dispute aprinse între prefectul judeţului Marius Paşcan şi ministrul Mediului, Laszlo Borbely în ceea ce priveşte extinderea reţelei de arii protejate „Natura 2000”. Astfel, în judeţul Mureş sunt propuse pentru includere în situl „Natura 2000”  alte şapte zone, ce cuprind păduri, pajişti sau cursuri de apă.

În Târgu-Mureş sunt vizate pădurile Budiului şi cea de la Platoul Corneşti. „În jurul Târgu-Mureşului speciile de copaci sunt foarte vechi şi avem şi unele specii unice de lilieci ce trebuie protejate”, a precizat Borbely.

Potrivit prefectului, în judeţul Mureş există deja 13 arii protejate incluse în situl „Natura 2000”, dar primarii din zonele respective nu sunt de accord cu acest lucru. Nemulţumirile lor vizează faptul că zonele protejate sunt administrate de către alte persoane şi orice lucrare, începând cu exploatarea, întreţinerea pădurii sau investiţiile şi desfaşurarea activităţii comerciale este blocată iar pentru orice accord în acest sens, administratorul zonei încasează bani.

37% din suprafaţa judeţului inclusă în Natura 2000

Potrivit prefectului, 37% din suprafaţa judeţului este inclusă în aria protejată „Natura 2000”, cu mult mai mult faţă de judeţele Alba sau Sibiu. „Aş propune o extindere a acestor arii protejate în zona Harghita, unde sunt suprafeţe mari de păduri. De asemenea, nu există o justificare ştiinţifică pentru aceste extinderi”, a precizat prefectul.

În replică, ministrul Borbely i-a spus prefectului că nu cunoaşte legislaţia, iar România este obligată de Uniunea Europeană să extindă acele arii protejate. „Avem argumente ştiinţifice care stau la baza extinderii sitului Natua 2000, dar propun o întâlnire pentru discuţii detaliate în acest sens. În ceea ce priveşte suprafaţa inclusă din fiecare judeţ, în Tulcea de exemplu, 80% din suprafaţa judeţului este inclusă în Natura 2000”, a precizat Borbely.

Drumul de legătură blocat de Natura 2000

Drumul ocolitor, care urma să facă legătura între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi cartierul Tudor Vladimirescu ar putea fi blocat de includerea pădurii în situl Natura 2000.

Potrivit ministrului Borbely, în zonele incluse în Natura 2000 se pot face investiţii, dar cu respectarea unor prevederi foarte stricte. În ceea ce priveşte construcţia drumului, Ministerul Mediului n-a dat accordul, iar în momentul de faţă aşteaptă unele informări suplimentare din partea Primăriei Târgu-Mureş.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite