Târgu-Mureş: Cursuri de recalificare pentru şomerii din judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La cursurile de recalificare pot participa şomeri de toate vârstele
La cursurile de recalificare pot participa şomeri de toate vârstele

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut numărul şomerilor a crescut cu 8600 de persoane. Şomerii din judeţ mai au o şansă de a se recalifica pe diferite posturi, prin cursurile de calificare organizate de AJOFM Mureş.

Rata şomajului la nivelul întregului judeţ a crescut alarmant în ultima lună, ajungând la un procent record de 8,3 procente. Numărul şomerilor a crescut progresiv de la începutul anului 2009. “Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut numărul şomerilor a  crescut cu 8600 de persoane, iar în procent cu 3,4 puncte procentuale. Am ajuns la o rată a şomajului de 8,3 la sută, faţă de 4,9 la sută,cât era la sfârşitul lunii ianaurie a anului trecut.  În această perioadă, şomajul a crescut în lunile decembrie şi ianuarie din cauza şomajului temporar”, a declarat Reghina Fărcaş, director coordonator al AJOFM Mureş. Totuşi, şomerii din judeţ mai au o şansă de a se recalifica pe diferite posturi, prin cursurile de calificare organizate de AJOFM Mureş.

Cursuri de calificare şi recalificare

AJOFM Mureş organizează cursuri de formare profesională pentru diversificarea şi dezvoltarea competenţelor profesionale a şomerilor indemnizaţi şi neindemnizaţi, astfel încât la integrarea sau reintegrarea pe piaţa muncii aceştia să-şi poată îndeplini atribuţiile de serviciu. Este foarte important pentru persoanele fără serviciu să ştie că mai au o şansă de recalificare”, a precizat Reghina Fărcaş.

În luna ianuarie, AJOFM Mureş a început cinci programe de formare profesională în meseriile de operator introducere,  validare şi prelucrare de date (2 cursuri n.r.), bucătar (1 curs n.r.), comerciant sau vânzător de produse alimentare (1 curs n.r.), manichiurist şi pedichiurist (1 curs n.r.), coafor (1 curs n.r.).

La aceste cursuri s-au înscris până în prezent 168 persoane, dar înscrieri încă se mai pot face la sediul AJOFM. Aceste cursuri sunt organizate în colaborare cu Centrul Regional de Fomare Profesională Braşov. Cursurile de iniţiere pentru introducere şi validare de date durează două luni, iar celelalte cursuri, în funcţie de categoria în care sunt incluse, între două şi cinci luni.

Număr record de şomeri în Mureş


Numărul persoanelor din judeţul Mureş fără un loc de muncă a ajuns la cifra de 20.742 de persoane, cifră record pentru ultimii ani. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut numărul şomerilor a crescut cu 8600 de persoane. Numai în ultima lună, au fost adăugaţi peste 700 de şomeri în baza de date a AJOFM.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite