Târgu-Mureş:Cum scăpăm de mahmureală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leacuri contra mahmurelii
Leacuri contra mahmurelii

Cu cât ne simţim mai bine seara cu atât ne simţim mai rău dimineaţa. De la „tratamente” din popor sau pilule din farmacii, fiecare încearcă orice să scape de starea de rău de după o noapte de pomină

Este oarecum paradoxal că nimeni nu a inventat încă pilula care să ne scape de mahmureală având în vedere „preocuparea” oamenilor pentru licorile bahice. Aşa că fiecare se descurcă pe cont propriu după o noapte de excese. Pentru început trebuie definită starea de mahmureală. „Aşa-zisa stare de mahmureală este o stare de rău provocată de deshidratarea la nivel celular provocată de alcool iar pentru acest lucru nu există tratament medical”, spune Cristian Boeriu, medic SMURD.

Aşadar până când nu iese alcoolul din sânge, starea de rău va persista. Dacă nu se poate îndepărta această stare de rău măcar să fie ameliorată. Un prim tratament din popor şi de sezon este zeama de varză. „Bei o cană de zeamă de varză şi-ţi trece. Zeama de varză e cea mai bună”, spune Vasile Pop, un bătrân din Târgu-Mureş. Explicaţia ar fi că sarea din zeama de varză reţine apa în organism ameliorând astfel starea de rău.

Secretul este să bei apă înainte de culcare

Plecând de la explicaţia medicală, un american poposit pe meleagurile mioritice crede că a descoperit secretul. „Înainte de culcare trebuie să bei apă. Să bei cât de multă apă poţi, chiar doi litri dacă se poate. De preferat apă minerală că are mai multe săruri. Eu aşa fac şi a doua zi n-am nimic”, spune Matthew Smith, un american din Houston. Explicaţia ar fi că deshidratarea nu ar fi chiar atât de mare având în vedere cantitatea de apă din organism iar starea de rău nu s-ar manifesta atât de tare. Cu siguranţă că fiecare dintre cei care au consumat alcool în exces au auzit de expresia „cui pe cui se scoate” care înseamnă că ceea ce ţi-a făcut rău îţi va face şi bine. Mai exact, dacă de la alcool îţi este rău, tot cu alcool îţi va fi bine.

Expresia asta nu mi-am explicat-o niciodată. Nu pot, medical vorbind să-mi explic acest fenomen şi nu pot să răspund dacă funcţionează sau nu. Ştiu doar că mulţi aşa fac”, mai spune Cristian Boeriu, medic SMURD. Tot americanul Matthew Smith are explicaţia. „Organismul începe să se obişnuiască cu alcoolul deci nu mai ai acea stare de sevraj. Ideea este să consumi cantităţi de alcool din ce în ce mai mici”, spune americanul. Partea rea este că această metodă nu poate funcţiona la nesfârşit pentru că poate duce chiar la dependenţă. Aşa că remediul cel mai bun contra mahmurelii este consumul ponderat de alcool sau chiar evitarea consumului.

Tratament „hardcore”

În cazul celor care ajung la SMURD intoxicaţi cu etanol sau, cu alte cuvinte, în comă alcoolică, acestora li se aplică un tratament dur de „trezire”. Astfel, persoanelor care beau mai mult decât pot „duce” şi ajung în stare gravă la spital li se administrează perfuzii lichide alcătuite, în general, din vitamine şi glucoză şi apoi sunt transferaţi la secţia de terapie intensivă pentru menţinerea tuturor funcţiilor vitale şi continuarea tratamentului de revenire. În toate aceste cazuri, însă, nu se poate vorbi de mahmureala de a doua zi, deoarece coma lor poate dura chiar şi până la cinci zile.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite