Târgu-Mureş: Copil nebotezat din cauza taxei neplătite la biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caz uluitor în localitatea mureşeană Hădăreni, unde preotul a refuzat să boteze un copil deoarece părinţii acestuia n-au plătit contribuţia la biserică.

Darius Cocan a fost botezat în judeţul Cluj, după ce preotul din localitatea Hădăreni a refuzat să-l creştineze. Motivul ar fi restanţele părinţilor la plata contribuţiei către biserica din sat.

Familia Cocan se află pe “lista de restanţieri” ai bisericii din sat pentru că că nu şi-au plătit contribuţia de 250 de lei pe an pentru renovarea lăcaşului de cult. Din acest motiv, preotul Nicolae Cioară a refuzat să efectueze slujba de botez pentru micuţul Darius Ciprian.

“Eu din noiembrie 2010 sunt în concediu paternal, dar încă n-am primit nici un ban pentru îngrijirea copilului. Soţia mea este în şomaj, iar noi locuim împreună cu mama care e pensionară şi cu familia surorii mele care este şi ea şomeră. N-am avut bani să plătim împreună 750 de lei pentru renovarea bisericii, la care se adaugă încă 300 de lei pentru contribuţia anuală pentru toate trei familiile”, spune Ciprian Cocan, tatăl copilului.

Potrivit tatălui copilului, familia sa a reuşit să achite 50 de lei din contribuţia anuală la biserică, urmând ca restul de 50 de lei să-i achite ieri cu ocazia botezului celui mic. Preotul nici n-a vrut să audă însă de aşa ceva.

“Mi-a spus că nu botează copilul dacă nu achit măcar ceva din cei 250 de lei. Eu n-am avut însă de unde să-i dau. Abia am făcut rost de restul de 50 lei. Aşa că am luat copilul şi l-am dus la Turda la bunicii mei şi l-am botezat acolo”, spune Ciprian Cocan.

Localnicii din Hădăreni sar în apărarea preotului din sat, pe care nu-l văd în stare să refuze un botez. “Preotul nostru slujeşte aici de  vreo 27 de ani şi niciodată nu am avut probleme cu el. Nu-l cred în stare să refuze un botez. Dacă Consiliul Parohial a decis că trebuie să plătim atâta nu avem ce face şi trebuie să ne supunem”, a spus Marta Gherman, localnică din Hădăreni.

Protopopul Iuliu Bacali din Luduş susţine că nu a primit nicio sesizare oficială în acest caz, dar că de regulă niciun preot nu refuză un botez. Preotul Nicolae Cioară nu a putut fi contactat.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite