Târgu-Mureş: Condamnaţi la o viaţă în frig şi fără apă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închiderea centralei termice din zona Grand a lăsat definitiv câteva sute de oameni fără apă caldă. Foarte mulţi locatari ai blocurilor care erau branşate la centrala respectivă nu-şi permit montarea unei centrale de apartament.

Societatea Energomur a oprit, aseară, centrala termică din zona Grand, pe motiv că aceasta este ineficientă şi nerentabilă pentru furnizorul de agent termic. Astfel, 120 de apartamente din şapte blocuri situate în centrul oraşului au rămas fără apă caldă, iar la iarnă nu vor avea nici căldură.

Locatarii sunt, practic, obligaţi să îşi monteze centrale proprii de apartament sau convectoare pe gaz. Evident, investiţiile trebuie să le facă din banii lor, petru că nimeni nu are obligaţia să îi ajute. Primăria a venit în sprijinul celor cu venituri de până la 615 lei, pentru care accordă finanţare pentru montarea unei centrale termice, cu posibilitatea recuperării banilor în termen de 5 ani. Cei care au un venit mai mare de atât trebuie să se descurce, însă, pe cont propriu.

În această situaţie se află şi Maria Pepela, o pensionară în vârstă de 71 de ani. Femeia a lucrat 25 de ani la Fabrica de pâine şi are o pensie lunară  de 659 de lei, cu 44 de lei mai mare faţă de plafonul minim pentru care Primăria acordă ajutorul respectiv. „Am rămas fără apă caldă şi încălzire, iar eu am poliatrită reumatică şi probleme cu inima. Mi-e foarte greu, pensia e mică şi lunar dau 100 de lei pentru medicamente. Nu am bani să-mi cumpăr centrală, banca nu-mi dă rate la pensia pe care o am, fiul meu e şomer, iar soţia lui lucrează în sistemul sanitar. Plus că au şi doi copii, deci nu pot să-mi cumpere mie centrală“, spune disperată bătrânica.

Femeia a depus o cerere la Primărie pentru acordarea ajutorului, dar nu are speranţe prea mari. „Eu am lăsat cererea, că poate totuşi se gândesc şi la noi, că mai sunt şi alţi vecini în situaţia mea“, spune pensionara.

La mila consilierilor

Potrivit  viceprimarului Claudiu Maior, decizia de mărire a plafonului pentru cei care doresc să-şi monteze microcentrale aparţine consilierilor locali. „Încercăm să mărim pragul de la 615 la 768 de lei. Dacă ceilalţi consilieri vor aproba acest lucru atunci răspunsul este pozitiv. Dacă nu vor dori, atunci nu avem ce face“,  a precizat Claudiu Maior. De la 1 iulie, respectiv 1 octombrie, alte 15 centrale termice de cartier urmează să fie închise.

Sondajul continuă

Repezentanţii Energomur continuă sondarea populaţiei cu privire la rămânerea sau nu în sistemul centralizat. Până acum au fost intervievaţi 25%  dintre locatarii celor 17.000 de apartamente. Potrivit Energomur, 50% dintre cei intervievaţi deja doresc să rămână în sistemul centralizat, iar o treime vor să-şi monteze centrală termică de apartament.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite