Târgu-Mureş: Concert la unicul clavicord funcţional din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Melomanii sunt aşteptaţi în această seară în Turnul Fierarilor din Cetatea Medievală din Sighişoara pentru a asculta un concert extraordinar la clavicord susţinul de renumita solistă Cipriana Smărăndescu. Clavicordul din Turnul cu Ceas este unicul instrument funcţional de acest gen din România.

Concertul ce va avea loc diseară cu începere de la ora 17.00 se desfăşoară în paralel cu cea de-a XVII-a ediţia a Academiei Muzicale de la Sighişoara. Artista Cipriana Smărăndescu va interpreta lucrări semnate de J.P.Sweelinck, J.J.Froberger, G.Fr.Haendel, J.S.Bach sau din culegerea Codex Caioni.

"Melomanii aflaţi în Sighişoara pentru a savura concertele de excepţie din Sala Barocă a sediului Municipiului Sighişoara, Biserica Evenghelică respectiv vechea sinagogă din Oraşul de Jos, vor avea parte de încă o bucurie: un regal al reputatei artiste,  o excelentă interpretă a muzicii vechi, care cu măiestrie va face să vibreze, încă o dată, corzile bătrânului clavicord din Turnul cu Ceas"
, se arată într-un comunicat al Primăriei municipiului Sighişoara.

Clavicordul de la Sighişoara este unicul clavicord de valoare din România aflat în perfectă stare de funcţionare. El reprezintă, de altfel, o specie aparte în cadrul familiei instrumentelor cu claviatură, adoptând principiul coardelor lovite şi nu al coardelor ciupite, ca în cazul instrumentelor mai apropiate lui ca vârstă şi aspect, cum ar fi clavecinul.

"Instrumentul a fost construit în anul 1825 la Biertan, de către Samuel Maetz, meşter transilvănean specializat în instrumente cu claviatură, care provine dintr-o familie germană cu tradiţie în construcţia de orgi. În anul 1924, instrumentul a fost donat Muzeului de Istorie din Sighişoara, la acea dată aflându-se în posesia unei familii săseşti sighişorene. În anul 1999, instrumentul a fost supus unei expertize de către mesterul Benedikt Claas din Northeim (Germania), la solicitarea Societăţii Bach din România, conduse de Dan Racoveanu. În anul 2005 restauratorul englez de instrumente de epocă Edmund Handy a restaurat toate componentele sale originale (cu excepţia corzilor). Instrumentul este confecţionat din lemn de diferite esenţe (cireş, fag, brad şi stejar), dispune de 5 octave, iar claviatura este lucrată în fildeş şi abanos. Conform normelor de interpretare a muzicii vechi, instrumentul este acordat în La = 415 Hz.", se mai arată în comunicat.

Cipriana Smărăndescu este laureată în clavecin cu 10 cum laudae la Conservatorul “Arrigo Pedrollo” din Vicenza (prof. Patrizia Marisaldi), la Universitatea de Muzică din Bucureşti (prof. dr. Ogneanca Lefterescu) şi a urmat cursuri de măiestrie în Italia, Austria, Olanda şi Elveţia. Solista a participat la numeroase festivaluri şi concerte de muzică din întreaga lume.

Intrarea publciului la spectacol este liberă.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite