Târgu-Mureş: Concedieri în masă ilegale la Direcţia Judeţeană de Pază?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii de sindicat consideră că măsura disponibilizărilor este ilegală. Aproximativ 200 de angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Pază (DJP) Mureş urmează să fie disponibilizaţi din luna septembrie, ca urmare a reorganizării instituţiei.

Liderii de sindicat consideră măsura una nelelegală, din moment ce instituţia se autofinanţează şi virează lunar peste 150.000 lei la bugetul statului. Direcţia Judeţeană de Pază Mureş are în prezent 320 de angajaţi, urmând să rămână un număr de 116, ca urmare a reorganizării instituţiei.

„Cei care urmează să fie disponibilizaţi vor trece la societăţi private, pentru că am avut această preocupare, ca angajaţii să nu rămână fără loc de muncă şi să aibă aceleaşi prevederi contractuale ca şi până acum. În ceea ce priveşte legalitatea măsurii, ca manager, aş spune că trebuie să mă conformez acestei hotărâri, dar ca om, aş spune că măsura restructurării este nelegală, mai ales că noi contribuim la bugetul de stat 1,5 miliarde lei vechi. Reducându-se personalul vom vira cam 500 de milioane lei vechi“, a declarat Nagy Petroniu, directorul Direcţiei Judeţene de Pază Mureş.

Transfer la firme de pază private

În cazul în care măsura reorganizării instituţiei va fi pusă în aplicare, o parte a contractelor aflate deja în derulare vor trebui cesionate unor firme de pază private. Există deja oferte de preluare a acestor contracte, însă rămân incerte criteriile pe care acestea se vor atribui, respectiv dacă firmele respective vor prelua o parte a personalului disponibilizat de la Direcţia Judeţeană de Pază Mureş.

„Noi ne autofinanţăm. Nu primim sub nicio formă bani de la bugetul de stat. În momentul în care este înfiinţată ca instituţie publică, automat devii funcţionar public. Ei bine, la noi toţi angajaţii intră în categoria personal contractual. Nu în ultimul rând, ne raportează la numărul de locuitori ai judeţului Mureş. Dar serviciul de pază nu poate fi raportat la acest număr, pentru că nu păzim oameni, ci obiective. Deci acestea ar fi argumentele care fac ca măsura să fie nelegală“, spune Iosif Puia, lider sindical DJP Mureş.

Angajaţii direcţiei sunt speriaţi de concedieri si neliniştiţi de ceea ce va urma. Chiar dacă li se asigură un loc de muncă la o firmă privată, oamenii nu au încredere. „Noi nu prea avem încredere în firmele de pază private şi mai ales în patroni, deci o astfel de măsură ne-ar afecta, cu siguranţă, în mod negativ“, spune Mihaela Tătaru, angajată la DJP Mureş.

Memoriu la Bucureşti

Liderii de sindicat au înaintat un memoriu instituţiei Prefectului Mureş, prin care susţin că măsura restructurării instituţiei este nelegală. Sindicaliştii sunt hotărâţi să înainteze memoriul şi la Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Camerei Deputaţilor, Senatului şi preşedinţiei.

Este de menţionat, de asemenea, că Direcţia Judeţeană de Pază Mureş plăteşte chirie Consiliului Judeţean pentru spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite