Târgu-Mureş: Comercianţii au îngrăşat preţurile în ajun de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mult s-a scumpit carnea de miel viu, iar vânzările au scăzut simţitor faţă de anul trecut. Cu trei zile înainte de Paşte, preţurile la majoritatea alimentelor au crescut serios, comparativ cu săptămâna trecută.

Chiar dacă tarabele pieţelor şi galantarele magazinelor din oraş sunt pline cu produse care mai de care mai apetisante, majoritatea mureşenilor se mulţumesc să cumpere doar strictul necesar pentru masa de Paşte. De vină sunt preţurile, care au crescut simţitor în acest zile faţă de săptămâna trecută.

Peste 150 de miei de vânzare, în piaţă

În Piaţa Cuza Vodă , singura din oraş unde se vând miei vii, preţul a înregistrat o creştere cu 1-2 lei/kg faţă de cât era anunţat săptămâna trecută.  Kilogramul de miel viu se vinde cu 12 -13 lei, la care se adaugă încă 17 lei, manopera pentru sacrificarea la punctul de tăiere din incinta pieţei.

„Preţul kilogramului de miel e mai mare decât anul trecut, când l-am luat cu 9 lei/kg, dar ce să facem. Renunţăm la altceva ca să ne permitem să-l luăm. Am văzut că la multe produse au crescut preţurile. De exemplu, acum câteva zile ridichile le luam la 1 leu legătura, acum sunt 1,5 şi chiar 2 lei“, spune Maria Lazăr, o pensionară.

Nici producătorii nu sunt mulţumiţi de vânzare. „Am adus 25 de miei, dar vânzarea e foarte slabă. Mulţi vin, întreabă de preţ şi pleacă. Anul trecut am adus 60 de miei şi i-am vândut pe toţi. Anul acesta preţul e aproape la fel ca anul trecut, dar cumpărătorii sunt mult mai puţini“, spune Gligore Răzoare, producător din Silivaşu de Câmpie.

Astăzi, în Piaţa Cuza Vodă,  erau 22 de producători din întreg judeţul care au adus la vânzare peste 150 de miei vii, la preţul de 12 lei/kg. Mureşenii care vor o bucată mai mică, doar de poftă, au la dispoziţie oferta magazinelor din oraş, unde kilogramul ajunge la 24,90 de lei.

Fluctuaţii de preţuri

Dacă la carnea de miel preţul a crescut, la ouă acesta a scăzut. Astfel, de la 0,4-0,5 lei cât costa un ou săptămâna trecută, astăzi preţul era de 0,25-0,30 de lei/buc. În hypermarketuri însă preţul unui ou poate ajunge şi la 0,7 lei. Ceapă s-a ieftinit cu 1 leu faţă de săptămâna trecută, în schimb morcovii, cartofii şi ridichile sunt mai scumpe cu un leu.

Amenzi şi sancţiuni pentru comercianţi

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi comisarii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor le recomandă mureşenilor să fie foarte atenţi la produsele pe care le cumpără în această perioadă, iar dacă sesizează nereguli, să alerteze autorităţile.

Până în prezent, inspectorii OJPC au constatat 80 de abateri, iar comercianţii s-au ales cu amenzi în valoare de peste 100.000 de lei. De asemenea, au fost retrase de la comercializare mărfuri în valoare de 50.000 de lei.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite